Биткоинот, најголемата и најпознатата криптовалута во светот, има ограничена понуда од 21 милион монети, при што речиси 90 проценти од нив се веќе минирани. Аналитичарите веќе размислуваат каква ќе биде судбината на крипто-економијата откако нема да се издаваат нови монети.

За разлика од другите форми на пари, вклучително и пари со декрет, кои можат да се печатат по волја на централните банки, биткоинот има технички ограничена понуда, со 21 милион монети. Ова значи дека има или ќе има вкупно само 21 милион биткоини. До август 2021 година, околу 18,7 милиони биткоини беа достапни, а само 2,3 милиони останаа за рударство, според податоците на Инвестопедија.

Ограничувањето на понудата ја прави најстарата крипто -валута во светот како роба и ја контролира инфлацијата што инаку може да произлезе од неограничено снабдување со монети.

Аналитичарите велат дека економијата на биткоин мора да се промени за мрежата да остане во функција. Многумина предвидуваат дека криптовалутниот екосистем може да претрпи процес на трансформација, исто како и неговиот идентитет. Првично беше воведен како медиум за размена на дневни трансакции, но подоцна најде поголема популарност како средство за инвестирање.

Аналитичарите, исто така, велат дека оние што копаат биткоини би можеле да се приклучат на картели, слично на оние што контролираат други стоки, како што е Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК), која го контролира пазарот на нафта.

Друга можност презентирана од аналитичарите е дека биткоинот може да стане резервно средство, што би го намалило бројот на трансакции на крипто мрежата бидејќи трговците на мало и малите трговски компании би биле заменети со големи институционални и трговски играчи.

Тие би воделе помал број поголеми трансакции, што би го продолжило времето за пронаоѓање на последниот биткоин.

Конечно, протоколот што се однесува на криптовалутите може да се промени за да се прошири производството откако ќе достигне граница од 21 милион. Сепак, тоа ќе ја намали вредноста на веќе пронајдените биткоини, што сопствениците на монети најверојатно нема да ги прифатат.

Во моментов, сепак, недостатокот на биткоин и зголемените цени привлекуваат шпекулативни инвеститори, чии акции доведоа до промени во вредноста што ги обесхрабруваат сериозните инвеститори од криптовалути.

Цената на биткоинот оваа година падна од највисоката вредност од 60.000 долари во февруари на половина од таа сума во текот на летото, за да се врати на 55.000 долари по монета оваа недела.

Сепак, некои земји како Ел Салвадор и Куба гледаат потенцијал во валутата и преземаат чекори да го направат легално средство за плаќање.