Преселувањето во друга земја за на крајот да се пензионира бара многу внимателно истражување и планирање, земајќи ги предвид социјалното осигурување, здравствената заштита и финансиите.

Американската консултантска компанија Мерсер издава внимателно следен годишен извештај кој анализира 47 различни системи на приходи за пензионирање ширум светот – при што европските нации често излегуваат на врвот.

Исланд, Холандија и Данска се прогласени за земји со најдобри пензиски системи, покажува годишната листа на американската консултантска компанија Мерсер.

– Сите три имаат големи индустриски фондови со дефинирани придонеси од работниците и работодавачите. Имаат задолжителни или квази-задолжителни шеми. Овие земји имаат корист од добрите економии на обем во споредба со пофрагментираните пазари како што е Обединетото Кралство за професионални пензии, изјави Еимар Волш, шеф за инвестиции и богатство на Мерсер, за CNBC.

Холандија постигна највисока вкупна вредност на индексот оваа година (85,0) благодарение на добрите придобивки, силната база на средства и добрата регулатива, додека популарните европски дестинации како Шпанија, Италија и Хрватска се соочија со одредени недостатоци.

Мерсер индексот се состои од три подкатегории во кои се оценува пензискиот систем: соодветност, одржливост и интегритет.

Соодветност на приход

Клучна цел на секој пензиски систем треба да биде да обезбеди соодветен приход за пензионерите, во суштина заштитна мрежа. Способноста на владите да создадат стимулации за просечните заработувачи да штедат за пензионирање игра важна улога во здравјето на секој систем.

Дизајнот на планот за плаќање е исто така клучен, според рангирањето на Мерсер, и дали работниците можат да продолжат да собираат бенефиции кога привремено се надвор од работната сила, за грижа за деца или за болест.

Португалија е рангирана на прво место по овој индикатор со оценка од 86,7 во најновиот извештај на Мерсер, поради нејзиниот јавен пензиски систем заснован на приходи.

Холандија е блиску втора со резултат 85,6. И двата системи имаат минимална пензија, што создава нето дури и за групите со најниски приходи.

Најнизок рејтинг во Европа има Полска, која се најде на 31. место во светот со оценка 59,8.

Португалија, исто така, беше прогласена за најдобра европска земја за пензионирање од страна на компанијата за релокација Moving to Spain.

Во извештајот од јуни, таа ги рангираше европските земји врз основа на неколку фактори како што се визите, плажите, безбедноста и цените на куќите.

Друг список на компанијата за управување со богатство Blacktower, објавен во 2021 година, рангира многу поголем број европски нации и ја стави Белорусија на последното место користејќи неколку клучни фактори.