РИМ – Италијанскиот министер за економија се обидува да ја ревидира буџетската проценка за економскиот раст следната година, за да се обиде да постигне договор со Европската комисија во врска со својата фискална политика, објавија италијанските весници денес (недела).

Комисијата, извршната власт на Европската унија, го отфрли фискалниот план на Италија за 2019 година минатиот месец. Таа соопшти дека ја прекршила определбата за намалување на дефицитот и не гарантирала намалување на долгот на земјата, што е втор највисок во еврозоната како дел од бруто-домашниот производ.

Комисијата до Рим во вторникот му презентираше нов буџет и може да започне дисциплински мерки против Рим подоцна овој месец.

Во своите последни повеќегодишни економски цели, во почетокот на октомври, Италија ги ревидираше своите предвидувања за раст, со раст на бруто домашниот производ во 2019 година, од 1,5 проценти.

Министерот за економија, Џовани Триа, во петокот рече дека Италија застана на главните столбови на својот буџет.

Но, весникот “Ла Републик” рече дека Триа размислува да ја намали проценката за растот на БДП во 2019 година на 1 отсто, а уште еден дневен весник, Ил Месагеро, рече дека ќе ја намали прогнозата за БДП за следната година на 1,2 отсто.

Двете весници објавија дека Триа исто така ја испитуваше можноста за вклучување во буџетот и автоматски механизам кој ќе ги намали јавните трошоци во случај дефицитот да се издигне над поставениот праг.

Комисијата во четвртокот објави дека економијата на Италија ќе расте побавно во наредните две години, отколку што мисли Рим, при што БДП ќе се зголеми за 1,2 отсто во 2019 година, а буџетскиот дефицит ќе биде повисок од планираниот.

Во неговите коментари во петокот, Триа рече дека острото намалување на владиниот буџетски дефицит, како што побара Комисијата, ќе биде самоубиство за италијанската економија.

Тој додаде дека економскиот застој направи уште еден експанзивен буџет.