Неколку измамници кои нудат непостоечки или туѓи станови во Грција во моментов ги следат жртвите на социјалните мрежи. Земаат депозит од 100 до дури 500 евра, а потоа повеќе не се јавуваат, предупредува порталот „Грчка инфо“. Измамените граѓани тешко можат да си ги вратат парите што ги платиле, велат во Јута и посочуваат дека измама не се случува само со евтини туку и со скапи аранжмани.

Во врска со најновите измами на социјалните мрежи со издавање станови во Грција, директорот на Националната организација на туристички агенции, Александар Сеничиќ, ги предупредува граѓаните да бидат внимателни и да имаат предвид дека секој може да објави слика од сместување на Интернет и тврдат дека е нивно и го издаваат.

„Не можеме сега да дадеме никаков совет како ќе го проверите, изминатите години имаше стотици, би рекол можеби и илјадници луѓе кои беа измамени, не само кога станува збор за Грција, туку и за Црна Гора, Босна, Хрватска. “, вели Сеничиќ за РТС.

Тој посочува дека измамата функционира со авансно плаќање, а потоа се губат луѓето кои наводно ви го продале аранжманот.

„Единствен начин е да се обратиме до МВР, да поднесеме кривична пријава против лицето Н.Н., секако да ги предадеме тие пораки, броевите на мобилните телефони во полиција и да се надеваме дека преку кривична постапка тоа лице ќе биде уапсено и на крајот да добие на вашите пари“, вели Сеничиќ.