Американскиот финансиски регулатор и изрече казна од четири милиони долари на големата инвестициска банка ЏП Морган поради бришење на околу 47 милиони електронски пораки кои таа требала да ги обезбеди за потребите на истрагите.

Според одлуката на Комисијата за хартии од вредност (СЕК) издадена на ЏП Морган, најголемиот брокерски оддел на банката, електронската евиденција не била зачувана иако од банката се барало тоа да го стори со покана. Милиони електронски записи од јануари 2018 до април 2018 година биле трајно избришани во јуни 2019 година.

Од брокерите се бара да ги чуваат оригиналите на сите комуникации најмалку три години, потсетува Ројтерс. Пораките и мејловите биле складирани во околу 8.700 поштенски сандачиња, вклучувајќи ги и оние на дури 7.500 вработени кои имале редовен контакт со клиентите. Многу од нив биле деловни записи што требало да се чуваат, се вели во него.

Бидејќи евиденцијата била избришана, банката не можела да ги најде бараните документи во најмалку 12 регулаторни истраги поврзани со граѓански хартии од вредност. Тие вклучуваат осум истраги од ДИК и четири истраги од други регулатори.

ЏП Морган го пријавил бришењето од листата до ДИК во јануари 2020 година. „Бидејќи избришаните записи не можат да се вратат, не е познато или можно со сигурност да се утврди како изгубените записи може да влијаеле на регулаторните истраги“, заклучува регулаторот.