Ова ќе бидат најнеобичните божиќни празници. Повеќето европски земји се затворени поради зголемениот број на случаи со коронавирус.

Но, аналитичарите на JPMorgan сметаат дека сепак ќе имаме некаков Божиќ.

Европските земји се борат со уште еден бран инфекции со коронавирусот. Како резултат на тоа, Германија и Франција – двете најголеми економии во еврозоната – се во национални блокади, а многу други земји исто така ги зајакнаа своите мерки за заштита на нивните здравствени системи.

Заострувањето на ограничувањата во последните неколку недели и нанесоа нов удар на услужната индустрија, со загриженост за тоа уште колку ќе траат мерките.

„Со оглед на огромниот број на економски и социјални активности што се случуваат во декември, клучно е да се знае дали да се придржувате до тековните распореди“, рече Дејвид Меки, економист од „ЏП Морган“, во белешката во четвртокот.

„Нашата проценка е дека ќе биде“, рече тој.

Националната блокада на Германија треба да трае до крајот на ноември; во Франција, сегашните ограничувања треба да траат до 1 декември; и во Велика Британија, најновата блокада треба да заврши на 2 декември.

„Блокадите треба да се опуштат до почетокот на декември, што ќе овозможи силен раст на економските и социјалните активности во пресрет на празниците“, рече тој.

„Дали ќе има уште една европска блокада во текот на раните месеци од следната година, останува да видиме и многу зависи од развојот на кандидатите за вакцини. Но, досега е направено доволно за да не се повратат инфекциите “, додаде Меки.

JPMorgan ги проучуваше најновите податоци за мобилноста во Европа, споредувајќи ги со она што се случи за време на првиот бран. Банката заклучи дека во Германија, Шпанија и Велика Британија, интензитетот на мобилноста е доволно намален за да се одржи ширењето на вирусот со прифатлива стапка.

Понатаму, се вели во соопштението на ЈПМорган, исто така, се тврди дека во Република Ирска, Холандија и Словачка – каде што ограничувањата беа затегнати порано во сегашниот втор бран – бројот на нови случаи се намали во текот на изминатата недела.

„Овие искуства сугерираат дека ограничувањата поставени низ цела Европа во последните неколку недели ќе бидат доволни за повторно да се воспостави контрола врз вирусот, барем засега“, рече Меки.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк