„Вајз“, компанија за девизни средства со седиште во Велика Британија, анализирала 20 европски земји за да состави листа каде е најскапо, а каде најевтино да се подигне готовина од банкомати.

„Иако секојдневните плаќања во Унгарија се сè повеќе дигитални, готовината сè уште преовладува во многу големи туристички дестинации. Бидејќи трошоците за живот продолжуваат да растат, важно е да потрошите што е можно помалку од парите за одмор на скриени и прекумерни надоместоци на банкомат. Ова брзо може да доведе до високи трошоци. „Вајз“ (Wise) бара од банките и другите даватели на услуги да го стават клиентот на прво место и да бидат транспарентни за нивните цени. Ако вашите планови за патување вклучуваат една од поскапите земји на листата, обрнете посебно внимание на таксите за банкомати и наместо тоа, трошете ги парите на одмор“, објаснува Атила Папаи, лидер на инженерскиот тим во „Вајз“.

Менувачницата објави збирни податоци за 20 европски земји рангирани според тоа колку е скапо да се подигне готовина како патник. Исланд е на врвот на листата со провизија за трансакција од 4,6 отсто, додека во Бугарија банкоматите наплаќаат само 0,13 отсто за повлекување. На дното на листата се Италија и Обединетото Кралство со провизија за трансакции од 0,23 отсто и 0,14 отсто, соодветно.

Според соопштението за печатот на „Вајз“, во кое ги достави своите пресметки, туристите кои летуваат на Исланд кои подигаат еквивалент од 20.000 унгарски форинти дневно во текот на седум дена (вкупно 140.000 HUF) плаќаат повеќе од 6.400 HUF за банкомат. Од друга страна, ако отпатуваат во Бугарија и подигнат ист износ, ќе потрошат помалку од 180 HUF за провизија за трансакција за ист број денови.

Според овогодинешните податоци на Националната агенција за медиуми и комуникации (НМХХ), двете најпопуларни дестинации за Унгарците во 2023 година биле Австрија и Хрватска, а двете земји се меѓу првите 10 најскапи места за подигање готовина.

За да дојде до податоците, „Вајз“ анализираше 1,7 милиони повлекувања готовина од банкомати на трети лица во период од 12 месеци од април 2022 година до мај 2023 година. Банкоматите регистрирале најмалку 800 трансакции по земја во тој период.