Дигиталниот токен, лансиран во понеделникот и наречен „Интернет компјутер“, веќе е една од најголемите крипто-валути во светот.

Неговата пазарна вредност е околу 45 милијарди долари, што го прави осмо најголемо дигитално средство меѓу првите 10 на рангирањето на CoinMarketCap.com.

Според Блумберг, токенот и неговиот поврзан регистар треба да им помогне на сите – развивачи на софтвер или креатори на содржини – објавуваат што сакаат на Интернет, без да мора да одат преку дигитални гиганти како Амазон или Фејсбук или да користат сервери / облачни комерцијални услуги.

Идејата е да се избегнат простори затворени од корпорациите и да се намалат трошоците, вели Доминик Вилијамс, основач на проектот. Корисниците потенцијално можат да градат социјални медиуми и други услуги што се натпреваруваат со постојните интернет титани.

Мрежата за монети користи „паметни договори“ и софтверски програми кои извршуваат задачи, натпреварувајќи се со слични поголеми ривали како етереум. Тој се приклучува на многу други дигитални монети и сродни мрежи – меѓу нив Полкадот, Бинанс Коин – обидувајќи се да ја украде славата на гореспоменатиот етереум.

Дебито на Интернет компјутерот доаѓа кога крипто-валутите кои се движат од биткоин до доџкоин се дискутираат насекаде од трпеза за вечера до сабота навечер во живо, а цените на многу монети растат.

Вкупната пазарна вредност на сите криптовалути сега е 2,48 трилиони долари, во споредба со помалку од 1 трилион долари на почетокот на годината. Но, како и во пресрет на 2017 година, многу од таканаречените алтернативни монети веројатно ќе „слетаат“.