Поранешната наставничка по англиски јазик Татјана Бакаjчук ја направи руската верзија на компанијата „Амазон“ и во 2021 година стана најбогатата жена во Русија.

Татјана, мајка на четири деца, држеше приватни часови по англиски јазик уште во 2004 година, а на патот за време на бременоста нарача облека од Германија, за потоа да стане милијардер во 2021 година.

Таа е основач и извршен директор на онлајн продавницата „Вајлдбери“, а според стапката на раст на компанијата во годината на пандемија, Татјана е на второто место меѓу милијардерите ширум светот.

Татјана е по потекло од Кореја (моминско презиме е Ким), а нејзиниот сопруг Владислав работел како радиофизичар.

Одлучила да тргува со облека од германските каталози „Ото“ и „Квеле“, кои се популарни во Русија.

Во тоа време, во Русија немаше моментален онлајн пазар. Пред отворањето на продавницата “Wildberry”, облеката практично не се ни продаваше на Интернет во Русија.

На почетокот на својата работа, Татјана беше оператор, лице за испорака, администратор и сопственик на онлајн продавница.

Иако нејзините познаници ја убедуваа да се откаже бидејќи, наводно, никој не купувал облека преку Интернет, Татјана прво ја укина задолжителната исплата однапред и ја утврди истата маржа за секоја ставка. Тоа беше доволно за компанијата да се развива побрзо и побрзо.

Наскоро, покрај облеката од споменатите каталози, започна да нуди и врвни европски брендови.

Бакајчкова најпрво ја ангажирала нејзината помлада сестра, а потоа и колегата на нејзиниот сопруг, но бројот на нарачки растел брзо, па наскоро биле ангажирани и други познаници и роднини.

Патот до огромна заработка тогаш води преку бесплатна испорака и пикап поени со тест штандови низ целата земја, што никој претходно не го направил во Русија.

Приказната завршува со тоа што „Wildberry“ започна да расте побрзо од пазарот и во 2015 година оствари приход од 29,5 милијарди руби, а во 2019 година 117 милијарди рубљи (1,3 милијарди евра).

Татјана имаше среќа и затоа што нејзиниот сопруг Владислав Бакаjчук беше искусен претприемач. Неговата компанија создаде и веб-страница за онлајн продавницата „Вајлдбери“.

На крајот на мај 2020 година, компанијата „Вајлдбери“ имаше 53.000 постојани и привремени вработени и отвори продажни места во девет земји.

Така, капиталот на компанијата на Татјана Бакајчук скокна за 1.200 проценти и достигна 13 милијарди долари.

И прометот на стоки за извоз „се зголеми“ за 89 проценти.

Петте артикли што компанијата ги извезува најмногу од Русија се: медицински маски, пастили без шеќер, путер од кикирики, пелени за еднократна употреба, маици и книгата „Историја на Русија за деца“.