(Ројтерс) – Регулаторите на Калифорнија во петокот предложија прописи со кои ќе им се овозможи на производителите на возила да ги тестираат или да распоредат мали камиони за испорака кои возат автоматизирано т.е. без возач – на јавни патишта, се вели во соопштението на Државниот завод за моторни возила.

На производителите ќе им биде дозволено да ги тестираат автономните испорачани возила со тежина помала од 5.000 килограми со одобрена дозвола од регулаторот.

Не беше јасно дали овие возила ќе треба да имаат сигурносни возачи додека се тестираат, како што е потребно за патнички автомобили.

Регулаторот ќе одржи јавна расправа во седиштето на Сакраменто на 30 мај за да ги собере информациите за предложените прописи.

Во моментов, 62 компании имаат важечки дозволи за тестирање на автономни возила со безбедносен возач на јавните патишта во Калифорнија.