Владата на Казахстан има големи планови за развој на енергетската индустрија и ја гледа нуклеарната енергија како одржлива алтернатива на производството на јаглен. Ова го изјави извршниот директор на Kazenergy, здружение кое обединува 64 компании од нафтената и гасната, електричната енергија и нуклеарната индустрија, Алибек Куантиров.

„Нашата влада стратешки ја гледа нуклеарната енергија како одржлива алтернатива на производството на јаглен. Плановите за изградба на неколку нуклеарни единици со капацитет од 1,2 или 2,4 GW до 2035 година ја покажуваат амбициозната енергетска визија на земјата“, рече Квантиров на меѓународниот форум „Њу Вижн“ во Алмати. Според Квантиров, позитивните резултати од референдумот за изградба на нуклеарни централи, закажан за есен, „може да станат катализатор за значителен пробив во нуклеарната индустрија во Казахстан, стимулирајќи го растот во различни сродни сектори како што се науката, образованието, индустријата. градежништвото, медицината и енергетиката рече Квантиров.

Генералниот директор на здружението истакна дека до крајот на 2023 година Казахстан ја консолидирал својата позиција како најголем производител на ураниум во светот, заземајќи околу 40% од светскиот пазар.

Во моментов, приближно 70% од електричната енергија во Казахстан се произведува од јаглен.

Претходно претседателот на Казахстан Касим-Жомарт Токаев најави дека на есен оваа година ќе се одржи референдум за изградба на нуклеарна централа во земјата. Пред тоа Токаев во порака до народот на 1 септември 2023 година ја изнесе иницијативата за ваков референдум. изградбата на нуклеарни централи.

Во 2023 година, Министерството за енергетика објави дека, врз основа на резултатите од истражувањето, територијата на селото Улкен, округот Жамбил, регионот Алма-Ата, е избрана како најпреферирана област за изградба на станицата. Властите сега размислуваат за неколку потенцијални добавувачи на нуклеарна технологија – CNNC, KHNP, Rosatom и EDF. Трошоците за изградба би можеле да бидат 10-12 милијарди американски долари.