Федералните регулатори денеска ја обвинија Банката на Америка дека им наштетува на клиентите со двојно наплаќање такси, прескокнување на награди за кредитни картички и отворање лажни сметки со што ги прекршува различните закони за финансиска заштита на потрошувачите. Мора да плати казна од 250 милиони долари, пренесе СТА, објави Н1 Словенија.

Бирото за финансиска заштита на потрошувачите и нареди на банката да плати повеќе од 100 милиони долари како реституција на клиентите и уште 90 милиони долари казни. Канцеларијата на контролорот на валутата и наложи на банката да плати казна од 60 милиони долари.

Таа е втора по големина банка во САД со 68 милиони клиенти – поединци и мали бизниси. Некои од обвинувањата потсетуваат на скандалот со Велс Фарго пред една деценија, кој вклучуваше отворање милиони банкарски сметки без дозвола на клиентите.

„Банката на Америка неоправдано ги задржа наградите за кредитни картички, наплаќаше такси двапати и отвори сметки без согласност“, рече директорот на Бирото за финансиска заштита на потрошувачите, Рохит Чопра.

„Овие практики се незаконски и ја поткопуваат довербата на клиентите. Комитетот на канцеларијата ќе ги елиминира овие практики во целиот банкарски систем“, додаде тој.