Ограничувањето доаѓа во екот на трговската војна со САД, во која кинеската економија бележи пониска стапка на раст и негативно се одрази на кинеската валута.

Втората најголема светска економија Кина од мај го намали снабдувањето со злато за околу 300-500 тони. Ова како што преогнозираат економистите е со цел да задржи што е можно повеќе долари на нејзината територија и да ја поддржува своја валута во однос на позадината на забавување на економскиот раст.

Ограничувањето доаѓа во екот на трговската војна со САД, во која кинеската економија бележи пониска стапка на раст и негативно се одрази на кинеската валута.

Кина е најголем увозник на злато во светот. Увезува околу 1.500 тони скапоцен метал годишно, што е една третина од светското снабдување со злато.

Кинеските резерви на злато се зголемени за скоро 2.000 тони.