Членките на групацијата БРИКС, Кина и Русија потпишаа трговски договор каде што ќе користат локални валути до 260 милијарди долари. Трговскиот договор е инициран за да се подмират плаќањата во замена за стоки купени меѓу двете нации. И Кина и Русија ќе ги подмируваат плаќањата во кинески јуани и руска рубља, а не во американски долар.

Според договорот, 95 отсто од трговската размена во вредност од 260 милијарди долари ќе биде исплатена во јуани. Останатите 5,0 отсто ќе се подмират во рубљата и еврото. Развојот покажува дека БРИКС е сериозен во намерата да ја поттикне агендата за дедоларизација, велат валутни експерти.

Алијансата БРИКС се залага за агендата за дедоларизација за доларот да го загуби статусот на глобалната резерва и да се замени со локални валути. Кина и Русија лобираат меѓу земјите во развој, убедувајќи ги да користат локални валути за трговија, а не американски долар. Тие најдоа успех во тоа бидејќи неколку земји во развој ја разгледуваат иницијативата за дедоларизација за зајакнување на нивните локални валути.

Сепак, експертите за валути сметаат дека иницијативата за дедоларизација засега не е успешна бидејќи зелената банкнота далеку ги надминува сите локални валути на БРИКС државите. Индексот DXY, кој ја мери јачината на доларот, го покажува тргувањето со валутата околу нивото од 106,27. Тоа е силен пораст од неговото ниско ниво од 101,8 во текот на јануари оваа година.

Неодамнешната изјава дадена од дипломат укажува дека самитот БРИКС 2024 ќе се фокусира главно на агендата за дедоларизација. Самитот БРИКС 2024 треба да се одржи во октомври во регионот Казан во Русија. На 16-тиот самит ќе учествуваат четири нови земји, вклучувајќи ги ОАЕ, Египет, Иран и Етиопија. Саудиска Арабија, исто така, би можела да присуствува на претстојниот самит доколку Кралството се согласи да биде дел од групата.

Рускиот заменик-министер за надворешни работи Сергеј Рјабков во неодамнешното интервју рече дека самитот БРИКС во 2024 година ќе постигне историски пресвртници. Тој објасни дека алијансата ќе стане „многу посилна“ по самитот во 2024 година, воведувајќи ги земјите во развој во „мултиполарен свет“. Идејата за мултиполарен свет е клучот за дедоларизација каде земјите од БРИКС ќе ја прекинат зависноста од американскиот долар. Постепено се движиме кон успехот. Апсолутно сум сигурен во тоа“, рече тој. „Мислам дека самитот во Казан овој октомври ќе биде обележан со нови достигнувања во соработката меѓу земјите на БРИКС“, рече тој.

ОАЕ, претставени од Министерството за финансии на ОАЕ и Централната банка на ОАЕ, учествуваа на првиот состанок на министрите за финансии и гувернерите на централните банки на БРИКС, одржан на 27 февруари во Сао Паоло.

Во делегацијата на ОАЕ беше Мохамед Хади Ал Хусаини, државен министер за финансиски прашања. Коментирајќи на маргините на учеството на ОАЕ, Ал Хусаини ја истакна важноста на првиот состанок во 2024 година под руското претседателство со групата БРИКС. Тој ги истакна аспирациите на ОАЕ, кои се глобален центар за трговија и економски развој, да играат активна улога во рамките на групата. Тој истакна дека БРИКС ја развива својата улога од почетокот на годината, по додавањето на шест нови земји, вклучително и ОАЕ. Ова му дава силен притисок на БРИКС кон подобрување на својата позиција во постигнувањето на целите на групата и зајакнување на нејзината улога во меѓународната соработка за одржлив развој.

ОАЕ официјално се приклучија на групата БРИКС по успешната апликација ратификувана од петте земји основачи. Во октомври 2021 година, Обединетите Арапски Емирати, исто така, се приклучија на Новата развојна банка на БРИКС, основана во 2015 година за мобилизирање ресурси за инфраструктурни и проекти за одржлив развој на пазарите во развој, земјите во развој и нациите на БРИКС.

Ал Хусаини ги претставува ОАЕ во одборот на гувернери на Новата развојна банка како гувернер, а Јунис Хаџи Ал Хори, потсекретар на Министерството за финансии на ОАЕ, како алтернативен гувернер. Тураја Хамид Алхашми е член на одборот на директори на банката.

Седум од 10 SWIFT плаќања ширум светот од почетокот на 2024 година го сочинуваат оние со еврото и американскиот долар, надминувајќи ги многу други валути. Ова е според месечниот извештај наменет за следење на пазарниот удел на кинескиот јуан ренминби во рамките на меѓународниот систем за банкарски трансфери SWIFT, пишува стручниот сајт Статиста.

Иако Кина има најголеми девизни резерви во светот, јуанот е рангирана како осма користена валута во меѓународните плаќања. Бројките се однесуваат на плаќања иницирани од клиенти и институционални плаќања и ја исклучуваат трговијата. Дискусиите за потенцијалната ослабена улога на американскиот долар особено ја допираат светската трговија и девизниот курс. На пример, уделот на УСД во девизните резерви видливо се намали во однос на еврото и јапонскиот јен во 2023 година.