Кина го основа најголемиот државен инвестициски фонд за полупроводници вреден 47,5 милијарди долари, а со инвестиции од шест од најголемите државни банки во земјата, фондот ги нагласува напорите на кинескиот лидер Си Џинпинг да ја зајакне позицијата на Кина како технолошка суперсила, пишува Си-Ен-Ен.

Американската телевизија објави дека Пекинг си поставил цел Кина да ја направи глобален лидер во низа индустрии, вклучувајќи вештачка интелигенција (AI), безжични мрежи 5G и квантно пресметување.

Најновото инвестициско возило е третата фаза на Инвестицискиот фонд на Кина за интегрирано коло во индустријата. „Големиот фонд“ беше официјално основан во петокот во Пекинг, според Националниот кредитен информативен јавен систем на претпријатијата.

Првата фаза на фондот е основана во 2014 година со 138,7 милијарди јуани (19,2 милијарди долари). Втората фаза беше основана пет години подоцна, со регистриран капитал од 204,1 милијарди јуани (28,2 милијарди долари).

Целта на инвестицијата е да се доближи полупроводничката индустрија во земјата до меѓународните стандарди до 2030 година и парите да се насочат првенствено во производство на чипови, дизајн, опрема и материјали, објави Министерството за индустрија и информатички технологии на промоцијата на првата фаза во 2014 година. , пренесува Танјуг.