Кина планира да увезува стоки вредни 8.000 милијарди долари во следните 5 години и укажува на тоа дека арапските земји имаат корист од оваа можност да ги развијат трговските и економските односи. Тоа е она што кинескиот претседател Си Џинпинг го изјави на осмиот кинеско-арапски форум за соработка, кој беше отворен денеска во Пекинг.

„Ќе продолжиме да водиме политика на отвореност во односите со другите земји и во оваа врска Кина ќе купи увозни стоки за 8.000 милијарди долари во наредните 5 години. Со оваа сума, кинеските инвестиции во странство ќе надминат 750 милијарди долари“, рече шефот на државата.

Според зборовите на кинескиот претседател, ваквите предвидувања значат дека арапските земји ќе можат да преземат голема предност од трговијата со Кина со привлекување на кинескиот капитал. Си Џинпинг истакна дека азиските власти ќе ги стимулираат националните претпријатија да станат поактивни на пазарот на Блискиот Исток.

 

„Ги покануваме претставниците на арапските земји да го посетат првиот кинески „Експо“ извозен саем што ќе се одржи во ноември во Шангај“, додаде тој.

Си Џинпинг исто така, истакна дека кинеската влада придава особено значење на најпрагматичната соработка со земјите од Персискиот залив и е заинтересирана за создавање на заедничка слободна трговска зона во Палестина. Други слични земји од Блискиот Исток може да бидат привлечени кон слични програми.

Денес, во Пекинг започна осмиот Форум за кинеско-арапската соработка. Во неа се вклучени дипломати и владини претставници од 21 арапска земја, како и секретарот на Арапската лига, Ахмед Абу ал-Хаит.

Една од главните задачи на форумот е да придонесе за интензивирање и проширување на интер-регионалната трговска и економска соработка во рамките на кинеската владина иницијатива „Еден зона, еден пат“.