Кинеската централна банка лансираше пилот верзија на апликацијата за дигитални јуани и дигитален паричник во обид да ја прошири нејзината употреба на повеќе луѓе.

Дигитален јуан за дигиталната ера

Апликацијата е достапна во кинеските Android App Stores и Apple App Store. Тоа им овозможува на корисниците да отворат паричник во дигитални јуани и да трошат од валутата.

Дигиталниот јуан или e-CNY е дигитална верзија на кинеската суверена валута која се работи од 2014 година. Тоа не е криптовалута како биткоинот, туку е издадена и контролирана од Националната банка на Кина.

Досега Кина има спроведено бројни проби низ целата земја во форма на лотарии, каде што корисниците во одредени градови добиваа мала количина на дигитална валута за трошење. Некои трговци на мало, како што е компанијата за е-трговија JD.com, го прифатија ова како плаќање во изминатата година.

Но, дигиталниот јуан се уште не е официјално воведен на национално ниво и нема временска рамка за тоа.

Новата апликација им овозможува на корисниците во 10 области, вклучувајќи ги и големите градови Шангај и Пекинг да ја користат. Претходно, само избрани корисници можеа да ја користат апликацијата. Но, сега секој може да ја преземе апликацијата, нагласувајќи дека Кина се обидува да убеди повеќе луѓе да користат дигитална валута.

„Областа на Зимските олимписки игри во Пекинг“ е едно од местата каде што може да се користи дигиталниот јуан, се вели во соопштението. Зимските олимписки игри, кои оваа година се одржуваат во главниот град на Кина, се еден од настаните каде што Националната банка на Кина имаше за цел да го донесе дигиталниот јуан.

Сепак, апликацијата e-CNY ќе се соочи со силна конкуренција од две доминантни кинески апликации за дигитално плаќање, Alipay од Ant Group и WeChat на Tencent.