Кина ја престигна Јапонија и стана најголем светски извозник на автомобили во првиот квартал од оваа година, најмногу благодарение на зголемената побарувачка за електрични автомобили, но и на растот на испораките на кинески автомобили во Русија, пренесува Спутник, објави Политика рс.

Кинескиот извоз на автомобили во периодот од јануари до март се зголеми за 58 отсто во споредба со истиот период минатата година и достигна 1,07 милиони возила, соопшти кинеската асоцијација на производители на автомобили. Јапонија во истиот период извезла 950.000 автомобили, што е раст од шест отсто во однос на првиот квартал од 2022 година, објави Јапонската асоцијација на производители на автомобили. Кинескиот извоз на автомобили продолжува да расте во вториот квартал.

Индустријата за патнички возила очекува вкупниот раст годинава да биде 30 проценти, на четири милиони единици. Во 2009 година, Кина ги престигна САД и стана најголемиот пазар во светот за продажба на нови автомобили. Кинеските власти и помогнаа на домашната индустрија за електрични автомобили нудејќи даночни и набавки стимулации, како и развивање на инфраструктура за полнење, за електричните возила да станат дел од главниот пазар на автомобили.

Севкупно, најголемиот извоз на кинески автомобили отишол во Русија, каде завршиле 140.000 возила, што е речиси три пати повеќе од истиот период минатата година, пишува Никеи.