Кинеската централна банка планира на 11 ноември да пушти во оптек сопствена криптовалута, објави магазинот Форбс.

Кинеската банка таквата можност ја разгледува уште од 2014 година со цел да ги намали трошоците од трговија со стандардните  банкноти и да ја зголеми контролата над монетарната маса.