Во текот на минатата и почетокот на оваа година, Кина спроведе бројни тестови на својата дигитална валута, што треба да стане единственото официјално средство за плаќање во таа земја во блиска иднина, пренесува порталот SEEbiz.

Откако дистрибуираа 10 милиони дигитални јуани на 500.000 жители на Шенжен и на неколку други големи градови каде што беше можно да се плати за разни стоки и услуги во дигитална валута, Кинезите воведуваат и големи технолошки компании, па затоа вработените во JD.com Corporation, најголемата кинеска мрежните трговци кои се натпреваруваат со Алибаба наскоро ќе добијат плата во дигитален јуан.

Кинеската дигитална валута се развива во соработка со владини агенции, комерцијални банки, даватели на технолошки услуги и големи технолошки компании. За разлика од криптовалутите, како што е биткоинот, кинеските дигитални пари не беа развиени со цел да не бидат следени, но идејата на кинеските власти е да им олеснат на централната кинеска банка и другите државни финансиски институции да ја видат циркулацијата.

Дигиталните паричници кои го поддржуваат дигиталниот јуан се широко застапени и може да се каже дека сè е подготвено за следната фаза на дигитализација на Кина, што наскоро би можело целосно да ги исфрли класичните пари.