Кинеската централна банка ги остави своите водечки референтни каматни стапки на кредитите 12-ти по ред пат -непроменети, што се очекуваше од финансиските пазари.

Едногодишната каматна стапка на заемите останува на ниво од 3,85%, а петгодишната каматна стапка на ниво од 4,65%.

Едногодишните и петгодишните каматни стапки последен пат беа намалени во април 2020 година. Оваа едногодишна каматна стапка беше намалена за 20 основни поени, а петгодишната каматна стапка за 10 основни поени.

Денешниот недостаток на промена на политиката за каматната стапка не беше изненадување, бидејќи Народната банка на Кина (PBoC) не ја прилагоди својата каматна стапка на својата среднорочна политика на почетокот на овој месец, како што тоа го стори пред последните три промени на каматната стапка.

Каматната стапка на заемите е фиксна месечно врз основа на однесувањето на 18 водечки државни банки, иако Пекинг има влијание врз одредувањето на каматната стапка. Оваа нова каматна стапка ја замени традиционалната референтна каматна стапка на кредитите во август 2019 година.

Повеќето економисти и аналитичари не очекуваат водечките каматни стапки да се променат барем оваа година. Бидејќи кинеската економија напредуваше по пандемискиот шок пред една година, властите во Пекинг сега се насочени кон справување со финансиските ризици.

Сепак, дури и во отсуство на зголемувања на каматните стапки, построгите услови за кредити ќе станат „репер“ за економска активност во наредните квартали, додаваат економистите.