Кинеските економски податоци за првите два месеци од оваа година објавени во понеделникот ги надминаа очекувањата на аналитичарите.

Продажбата на мало се зголеми за 5,5%, подобро од зголемувањето од 5,2% што се очекуваше во анкетата на Ројтерс, додека индустриското производство порасна за 7%, во споредба со проценките за зголемување од 5%.

Инвестициите во основни средства се зголемија за 4,2%, повеќе од проценките на аналитичарите од 3,2%.

Стапката на невработеност во февруари за градовите изнесува 5,3 отсто.

Онлајн продажбата на мало на физички стоки порасна за 14,4% на годишно ниво во првите два месеци од годината.

Инвестициите во недвижности во првите два месеци од годинава се намалени за 9 отсто во однос на претходната година. Инвестициите во инфраструктурата се зголемени за 6,3 отсто, а во производството за 9,4 отсто.

„Веруваме дека секвенцијалниот раст на Кина остана солиден во првиот квартал и покрај значителната дивергенција меѓу секторите“, велат аналитичарите на Goldman Sachs во извештајот во понеделникот по објавувањето на податоците.

„Сепак, за да се постигне амбициозната цел за раст од „околу 5%“ оваа година, сè уште е потребно дополнително олеснување на политиката, особено на страната на побарувачката (на пр. фискална, станбена и потрошувачка)“.

И покрај оптимистичките резултати, портпаролот на Националното биро за статистика Лиу Аихуа предупреди дека домашната побарувачка останува недоволна.

Таа им рече на новинарите дека недвижниот имот останува во период на „приспособување“ и дека целокупната економија е „во критичен период на закрепнување, трансформација и надградба“, се вели во преводот на CNBC на нејзините коментари на мандарински.

На прашањето за стапката на невработеност за лицата на возраст од 16 до 24 години, Лиу рече дека бројките ќе бидат објавени неколку дена по месечната прес-конференција за економските податоци.

Економските бројки за јануари и февруари обично се комбинираат во Кина за да се изедначат варијациите од Лунарната Нова Година, која може да падне во двата месеци во зависност од календарската година. Тоа е најголемиот државен празник во земјата, за време на кој фабриките и деловните субјекти остануваат затворени најмалку една недела.

Оваа година, бројот на домашни туристички патувања и приходите за време на празниците се зголемија во споредба со минатата година, како и со бројките пред пандемијата од 2019 година. Но, главниот економист на Номура за Кина, Тинг Лу, истакна дека „просечната туристичка потрошувачка по патување е сè уште 9,5% под нивото пред пандемијата во 2019 година.

Малопродажбата не закрепна од пандемијата толку силно колку што очекуваа многумина, бидејќи потрошувачите станаа несигурни за нивните идни приходи.

„Потрошувачите беа привремено поттикнати на почетокот на годината со трошење поврзани со прослави. Во отсуство на одлучувачки стимул за трошење оваа година, мислиме дека ќе биде тешко да се одржи силно темпо на потрошувачка оваа година“, рече главниот економист на Oxford Economics, Луиз Лу во извештајот во понеделникот.