Кинеската фабрика за електрични автомобили во Турција би имала големо производство, а нејзиниот главен пазар би бил Европа

Турската влада е при крај на преговорите со кинеските производители на автомобили BYD и Chery за изградба на фабрики за електрични автомобили во Турција.

Според Блумберг, турската влада преговара за тоа и со други производители, иако преговорите најдалеку напреднале со Кинезите. Кинеската фабрика за електрични автомобили во Турција би имала големо производство, а главен пазар би ѝ бил Европа бидејќи Турција има договор со Европската унија за царинската унија. Ова е важно за кинеските менаџери бидејќи самата Турција е мал пазар за електрични автомобили.

На крајот на минатата година, најголемиот кинески производител на електрични автомобили, BYD, потпиша договор со Унгарија, каде неодамна почна да ја гради својата прва фабрика во Европа. Нејзин главен пазар, како што е пресметано, се, освен Унгарија, и земјите од јужна и источна Европа.