Националната полиција на Шпанија разбила синџир на фалсификатори на евра кои биле пуштени низ цела Европа. Работилницата за производство на фалсификувани пари е откриена во градот Толедо.

Како што пишуваат медиумите, работилницата ја користела кинеска банда која произведувала лажни монети од 2 евра и ги пуштила низ земјата. Криминалците успеале да ги пуштат во оптек нивните фалсификувани монети со вметнување во автомати и со нивно продавање на кинески државјани.

Синџирот донел речиси 500.000 монети „со висок квалитет“ на европскиот пазар. Националната полиција, Европол и каталонскиот Мосос д’Ескадра уапсија 10 лица, за кои се верува дека се членови на бандата, а заплениле и два автомата во Толедо.

Националната полиција на Шпанија соопшти дека го истражувала случајот 6 години и ги опишала истрагите како „исклучително тешки и развлечени, не само поради тајната природа на организацијата, туку и поради речиси неможноста да се следи трага. што е карактеристично за фалсификуваните монети“.

Од работилницата во Толедо биле конфискувани слот-машини со кои можеле да се направат и до 1.000 лажни монети дневно.

Најсигурниот тест за лажна монета е да се провери дали е магнетна. Оригиналните монети не се магнетни, па ако вашата паричка се залепи за магнет, веројатно е лажна.

Проверете ги и рабовите на паричката. Оригиналните монети од две евра може да се пофалат со сложена контура и врежани симболи. Фалсификуваните монети нема да го прикажуваат ова ниво на детали“, предупредува Европол.