Кинескиот гигант за недвижности „Евергранде“ (Evergrande Group) поднесе барање за заштита од стечај во Поглавје 15 пред американски суд доцна во четвртокот.

Инвеститорот на недвижности ги наведе постапките за реструктуирање во Хонг Конг, Кајманските Острови и Британските Девствени Острови во поднесување до судот на Менхетен.

Во јули, „Евергранде“ објави вкупна загуба од 81 милијарда долари во последните две години, откако се бореше да ги заврши проектите и да ги исплати своите добавувачи и заемодавци.

Веста доаѓа во услови на заразни стравувања дека проблемите во заболениот кинески сектор на недвижности може да се прелеат и на други делови од економијата, дури и ако растот застане.

Според пријавата, Tianji Holdings, подружница на „Евергранде“ и нејзината подружница Scenery Journey, исто така поднеле барање за заштита на Поглавје 15 во стечајниот суд на Менхетен.

Неодамна, „Кантри Гарден“, некогаш еден од најголемите развивачи во Кина, имаше проблеми со плаќањето купони на своите обврзници деноминирани во американски долари и издаде предупредување за профит.

Компанијата исто така го прекина тргувањето со најмалку 10 од нејзините обврзници деноминирани во јуани со кои се тргува во Кина, според Ројтерс.