На кинескиот пазар на недвижности, кој сочинува значителен дел од економијата на земјата, му треба поголема владина поддршка за да се спречи понатамошно влошување, велат аналитичарите.

Постоечките цени на куќите паднаа во октомври најмногу од 2014 година, додека неподмирените станбени кредити паднаа за прв пат во историјата, рече Лари Ху, главен економист во Macquarie, во белешка во петокот.

Ова укажува на зголемување на кочењето и на страната на побарувачката и на страната на понудата, пишува CNBC.

Претходната политика беше насочена кон зголемување на побарувачката. Но, владата не „се осврна на најважното прашање: кредитниот ризик поврзан со програмерите“, се вели во извештајот на Macquarie.

„Без заемодавач, лесно може да дојде до самоисполнувачка криза на довербата бидејќи падот на продажбата и зголемените ризици за неисполнување на обврските меѓусебно се зајакнуваат“, се вели во извештајот. „Навистина, некои големи дивилопери неодамна забележаа дека нивните кредитни ризици брзо се зголемуваат.

Пекинг се обиде да ја намали големата зависност на инвеститорите од долгот за да го поттикне растот, истовремено спречувајќи го скокот на цените на куќите што го направи купувањето стан во големите градови премногу скапо за многу млади кинески домаќинства.

Аналитичарите на UBS проценуваат дека недвижностите и сродните сектори сега сочинуваат околу 22% од бруто домашниот производ на Кина, што е намалување од околу 25% во последните години.

Од ноември 2022 година, кинеските власти воведоа серија мерки насочени кон подобрување на пристапот до финансирање за програмерите и намалување на хипотекарните стапки.

Сепак, гигантот за недвижности Кантри Гарден заврши со неплаќање на својата обврзница во американски долари минатиот месец, пишува Bloomberg News.

Што се однесува до купувачите на станови, аналитичарите во Nomura минатата недела процениле дека околу 20 милиони единици се продадени низ Кина – но сè уште не се завршени.

Становите во Кина обично се продаваат пред завршување. Неможноста на претприемачите да ја завршат изградбата на однапред продадените имоти поттикна многу купувачи на станови минатата година да престанат да плаќаат хипотеки за домовите што веќе ги купиле, но допрва треба да ги добијат.

Последните бројки покажуваат дека проблемите во секторот недвижности само се влошуваат.

Просечната цена на постоечките домови во 70 големи градови падна за 0,6% во октомври во однос на претходниот месец, во споредба со падот од 0,5% во септември, при што најголемите градови во Кина се водечки во падот, велат аналитичарите на Nomura во минатонеделниот извештај, цитирајќи официјални податоци.

Ова е загриженост бидејќи поголемите градови се очекува да имаат поодржлива побарувачка за домови поради достапноста на работните места.

„Кинескиот сектор за недвижнини допрва треба да го достигне дното“, се вели во извештајот. „Се чини дека пазарите беа малку преоптимистички во однос на политиките за поттикнување на домувањето во изминатите два месеци.