Кинеските макроекономски податоци за април во голема мера ги пропуштија очекувањата бидејќи економијата продолжи да покажува нерамномерен пат кон закрепнување по строгите ограничувања на Ковид.

Индустриското производство се зголеми за 5,6% на годишно ниво во април, во споредба со 10,9% што ги очекуваа економистите анкетирани од Ројтерс. Бројката се зголеми за 3,9% во март по тивкиот почеток на годината.

Продажбата на мало порасна за 18,4% – пониска од прогнозата на економистите за пораст од 21%.

Инвестициите во основни средства се зголемени за 4,7%, наспроти очекувањата од 5,5%. Читањето се зголеми за 5,1% претходниот месец.

„Кина е во фаза на закрепнување, во споредба со минатата година, бројките се позитивни како што штотуку видовме, но дали закрепнувањето е доволно добро за пазарот, дали закрепнувањето е доволно добро за да ги исполни очекувањата на инвеститорите – тоа е големото прашање овде. “, рече Вини Ву, стратег за акции на BofA Securities China, за CNBC.

„Не е доволно добро да се исполнат очекувањата на инвеститорите – тоа е проблемот“, рече Ву, додавајќи дека се чини дека моментумот од застојаната побарувачка на Кина исчезнува.

„Ќе биде потребно време за да закрепнат приходите, безбедноста на работата и довербата“, рече таа.

Кинеските акции го порамнија најголемиот дел од добивките забележани оваа година. Компонентата Шенжен е намалена за 4,67% од квартал до датумот и само за 1,48% од годишно ниво, што е пад од 9,5% од својот врв на почетокот на февруари.

Најновите кинески податоци ја следат мешаната слика за траекторијата на раст на земјата, при што услугите остануваат светла точка во економијата и покрај тоа што фабричките податоци паднаа на територија на намалување во април.

Кинескиот PMI на Caixin за општо производство падна на 49,5 во април, што го означи првото читање под ознаката 50 во последните три месеци. Ознаката од 50 поени го дели растот од контракцијата.

Производниот PMI на Националното биро за статистика исто така падна на 49,2 во април од мартовското читање од 51,9.

И увозот за овој месец дополнително падна за 7,9%, недостасуваат проценки – извозот порасна за 8,5%.