Во првата половина од оваа година кинеските инвестиции во Европа паднаа за една третина во однос на истиот период во 2018 година, пресмета угледната консултантска фирма „Ернст и Јанг“.

Земајќи ги предвид сопственоста и капиталните инвестиции на кинеските компании на Стариот континент, EY идентификуваше 81 европски компании кои добија кинески капитал во првите шест месеци. За споредба, Кинезите во првата половина на минатата година инвестирале во 113 европски компании.

Според EY, вкупниот износ на кинески инвестиции во Европа е уште поизразен. Во споредба со 15 милијарди и 300 милиони долари инвестирани од Кина во Европа во првите шест месеци од минатата година, во првата половина на 2019 година, оваа бројка беше само 2 милијарди и 400 милиони долари.

Анализирајќи ги кинеските инвестиции во Европската унија, EY предупредува дека Германија забележа најголем пад на приливот на кинески капитал. Само 11 германски компании добија капитал од Кина во првото полугодие, а вкупната сума на кинески инвестиции во Германија се намали од десет милијарди и 100 милиони во првите шест месеци од минатата година на 500 милиони во првата половина од оваа година.

Угледниот консултант забележува дека кинескиот главен град започнал да се движи од копнената Европа во Велика Британија, запишувајќи 17 кинески инвестиции во првите шест месеци од оваа година. Но EY додава дека не се големи инвестициите од Кина до Островот. Инвестирани се вкупно 400 милиони американски долари од Кина во Велика Британија во првата половина од оваа година.

Првото место на Германија во рамките на ЕУ кога станува збор за привлекување кинески капитал го презеде Шведска, во која Кина инвестираше 1 милијарда и 100 милиони долари во првите шест месеци.

EY ја наведува трговската војна меѓу САД и Кина како најважна причина за слабеење на кинеските инвестиции во Европа. Ји Сон, директор на Канцеларијата за економски односи на Кина со Германија, Австрија и Швајцарија, го поврзува падот на кинеските инвестиции со тешката економска состојба во самата Кина.

„Постои многу неизвесност во внатрешниот пазар на Кина во однос на натамошните економски трендови, не само поради трговската војна со САД. Покрај тоа, кинеските компании кои завршиле аквизиции во Европа во претходните периоди, сега работат на реструктуирање на стекнатите компании, а некои размислуваат за нивна препродажба. Во целина, не постојат многу планови на кинеските компании за понатамошно купување во Европа “, коментира Ји Сан.

Најголем обем на кинески инвестиции во Европа е забележан во 2016 година, кога 309 европски компании се стекнале или добиле кинески капитал. Вкупната кинеска инвестиција на Стариот континент достигна 85 милијарди американски долари во 2016 година.