Бидејќи може да прими само 50 проценти од вообичаениот број посетители, па дури и со тоа ограничување не може да ги пополни капацитетите, јужнокорејскиот кино-ланец сфати како да ја преживее кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусoт – изнајмувајќи филмски екрани за да се играат игри.

Во многу тешка ситуација за кино-индустријата CGV, најголемиот кино-синџир во Јужна Кореја најде нов извор на приход. Во неговите сали за проекција, гејмерите можат да изнајмат филмски екран и придружна опрема, за два часа, по цена од околу 90 долари до шест попладне или 135 долари навечер. Станарите се должни да ги носат своите конзоли и игри, бидејќи киното им изнајмува претежно платно и звучен систем.

Од CGV, тие велат дека овој „нов бизнис“ не им носи заработка од филмовите и многу поголема публика што ги следи, туку им помага да ги преживеат тешките денови.

Идејата ја добија сосема случајно, од една вработена, Сонг Ву Хан, која заклучи дека публиката на видео игри и филмови се преклопува донекаде, но исто така и дека денешните игри се совршено дизајнирани – тие имаат интересна приказна како филм, но и одлична графика и звук. Срамота е, помислила таа, да не ги доживувам на вистински начин, на големото платно, со добар звук.

Бидејќи раководството на киното се согласи со неа за ова прашање, CGV им овозможи на гејмерите да играат игри во нивните кина на почетокот на 2021 година. Досега се продадени 130 термини, претежно на мажи на возраст од 30 до 40 години, но исто така и на парови и цели семејства.