Во Соединетите држави, левичарските демократи гласаа таму каде што економски се одвиваше добро – додека во сиромашните региони, повеќето беа за Трамп.

Можеби за многумина загрижува фактот што сегашниот претседател на САД не изгледа навистина подготвен да работи активно на последиците, и покрај очигледниот пораз. Тоа е – да се признае поразот. Напротив, повторно ги именува министрите задолжени за војската.

Типичен Трамп.

Нешто друго наскоро може да предизвика уште поголема непријатност во секој случај. И, политичката љубопитност ги открива деталните проценки што покажуваат надвор од очигледна целокупна победа на Џо Бајден – и кои го одразуваат подлабокиот проблем во овие бурни времиња. Тие исто така ја покажуваат задачата со која се соочува Бајден

Обично побогатите луѓе, кога гласаат, имаат тенденција да гласаат за конзервативците. Тоа е, во случајот на САД, за републиканците. Најчесто затоа што тие обично имаат релевантни идеи – на пример, даноците за богатите исто така треба да се намалат. Нешто за што сиромашните луѓе не можат да бидат толку воодушевени. Додека оние што добро се снаоѓаат немаат толку многу причини да променат нешто (освен на подобро), туку да го задржат. А, оние кои не мислат дека идејата е добра, затоа што и самите нема да бидат добро погодени, имаат тенденција да гласаат за левицата, т.е. во Америка, за демократите. Грубо кажано.

Уште поимпресивно е она што покажуваат деталните проценки на неодамнешните избори во САД. Според нив, основниот модел не исчезнува одеднаш, но се чини дека се претворил во антитеза на љубопитен начин. Истражувачите од институцијата Брукингс проценуваат дека Џо Бајден бил пред во оние региони (окрузи) кои се економски помоќни – со резултат кој го одзема здивот: во областите каде победил демократот Бајден, се прави околу 70 проценти од бруто домашниот производ на САД, вклучително и во врвните финансиски градови како Лос Анџелес и Њујорк. Во меѓувреме, регионите во кои е пред Доналд Трамп генерираат слаби 30 проценти – иако самиот удел на гласови е близу 50 проценти.

Пресметките на Џед Колко во Newујорк Тајмс покажуваат до кој степен се чини дека електоратот се разделува на политички изненадувачки начин. Како што најде главниот економист на „Интенет.ком“, во сè помалку окрузи, постои тренд кон голем процент на високо квалификувани луѓе кои сè уште гласаат за Трамп. Зачудувачки број на оние кои се свртеа од Трамп имаа факултетско образование. Што, бидејќи е груб Трамп, можеби не изгледа толку изненадувачки, но според партиската логика не би требало да е така.

И обратно, значителен број на оние кои се свртеа настрана од демократите и му свртеа грб на Бајден во оние региони каде што процентот на луѓе кои работат рутински е голем. Постои слична регионална привлечност кон Трамп каде невработеноста беше или над просекот пред пандемијата – или се зголеми од февруари. Што, пак, изгледа чудно, бидејќи Трамп во тоа време беше во Белата куќа, но губитниците очигледно не ги обвинуваат неговите пандемски превирања за последиците за нив самите.

„Луѓето се преселија кон Бајден не само во региони кои денес имаат подобри економски изгледи од претходно, туку и во региони каде економијата е посилна во последните четири години“, рече Колко.

Економскиот јаз

Изборите очигледно го засилија трендот што се чини дека веќе придонесе за изборот на Трамп во 2016 година. Истражувачите тогаш откриле дека републиканецот победил во старите индустриски региони кои некогаш биле упоришта на демократите (а некои од нив сега повторно ги изгубил). Во една неодамнешна студија, економскиот историчар Гевин Рајт од Универзитетот Стенфорд откри дека луѓето во јужните држави, кои беа особено погодени од конкуренцијата од Мексико, што го направи трговскиот договор НАФТА, очигледно станаа порадикални.

Најновите трендови се уште попредизвикувачки – исто така и за новоизбраниот претседател и неговата партија.

Првиот заклучок: Тоа е економија, глупава – како што еднаш најави претседателот Бил Клинтон. Ако Америка е толку поделена, тоа е очигледно многу помалку заради различните културни разлики. Главната причина се чини, појасно отколку порано, е поделбата помеѓу победниците и губитниците од глобализацијата и технолошките трендови.

Втор заклучок: Импресивно им носи корист на оние кои, според сопственото гледиште, треба да бидат политички одговорни за такво нешто – оние екстремно леви демократи кои некогаш тврдеа дека претставуваат работници и загрозени луѓе. И обратно: губитниците се свртуваат кон десниот популист дури и повеќе од порано. Дури и ако тоа не беше доволно за Трамп, бидејќи другите се мобилизираа уште повеќе.

И веќе не станува збор за лево или десно. Се работи за тоа што најдобро ќе работи за да се достигнат губитниците – и да им се даде нова економска перспектива. Нема да биде доволно да се има лабава политика во консензус. Ова бара многу инвестиции во инфраструктурата и новите регионални структури надвор од крајбрежните региони. И подобра минимална плата. Или многу повеќе трошоци поврзани со новите технологии и заштитата на климата.

Голем дел од она што Бајден всушност го има во својата програма. Единствената разлика е во тоа што никој сè уште не верува во тоа.