Оваа година беше обликувана од неповолните макроекономски движења. Трилиони долари беа избришани на берзата, ослабена е довербата на инвеститорите, а цените ги скратија џебовите на потрошувачите.

Општо земено, многу од најголемите светски компании доживеаја остар пад на уделот на пазарот. Сепак, неколку компании од клучните сектори имаа позитивен раст во текот на годината.

Следниот инфографик ги прикажува најголемите компании во светот, користејќи податоци од Companiesmarketcap.com.

Денес, Apple е највредната компанија во светот, вредна 2,3 трилиони долари.

И покрај технолошкиот пад во 2022 година – поттикнат од зголемените каматни стапки и побавната продажба – Apple го задржа првото место. Тоа е во голема мера благодарение на рекордните приходи и побарувачката на потрошувачите за iPhone-и, кои сочинуваат околу половина од вкупниот приход на компанијата.

По Apple е Microsoft. За разлика од Apple, Microsoft се соочи со побавна заработка во текот на годината поради помалата побарувачка за персонални компјутери и големото влијание на силниот американски долар. Сè на сè, околу 50% од продажбата на компанијата се одвива во странство.

Како што можете да видите подолу, сега останаа само четири компании во клубот „трилиони долари“.

Во мај, државната компанија накратко стана највредната компанија на планетата бидејќи зголемените цени на енергијата ја зголемија нејзината заработка. Саудиска Арабија е најголемиот извозник на нафта во светот, а се предвидува дека економијата на земјата ќе порасне за 7,6% во 2022 година, што е една од најбрзoрастечките во светот.

Севкупно, 62 компании од 100-те најголеми се со седиште во САД, 11 во Кина и пет во Франција.

Најголемите компании во светот, по сектори

Дури и кога пазарните вредности на целиот сектор паѓаат во 2022 година, технолошкиот сектор останува доминантен.

Меѓу најголемите светски компании, 20 од нив се занимаваат со технологија, а вкупната пазарна вредност е 9,2 трилиони долари, што е околу 31% од пазарната вредност на 100-те најголеми компании.