Биткоин е дигитално средство и систем на плаќања со пазарна капитализација кој е многу популарно во последно време. Многу луѓе инвестираат во ова дигитално средство, но следниве се меѓу водечките инвеститори во битката, составена од неодамнешните медиуми:

  1. Бери Силберт- е Главен извршен директор и основач на Групата за дигитални валути, фирмата инвестира во повеќе од 75 компании поврзани со биткоин и е водечка фирма во светот за инвестирање во биткоин-поврзани компании. Во една неодамнешна трансакција, групата за дигитални валути се здоби со CoinDesk, водечки извор на биткоитен вести, кој ја води годишната конференција за битката во  индустријата.
  2. Блајт Мастерс -е поранешен управен директор во Ј.П. Морган . Во моментов, таа е извршен директор на Digital Asset Holdings, компанијата гради алатки за обработка со енкрипција кои ја подобруваат ефикасноста, безбедноста, усогласеноста и брзината на порамнување на тргувањето со хартии од вредност, посебно биткоин.
    Digital Asset Holdings сака да ја примени блокчејната технологија на типичните активности на Вол Стрит.  Компанијата привлече 60 милиони долари за финансирање, а интересно е дека нејзиниот прв клиент е Ј.П. Морган Чејс, кој тестира технологија на блокирање за побрзо решавање на трансакциите.
  3. Дан Морхед е основач на “Пантера капитал”, прва инвестиција во светот фокусирана исклучиво на криптовалутите. Во 2013 година, Pantera го лансираше својот прв криптофунд и во моментов е еден од најголемите институционални сопственици на криптовалутите.
  4. Тајлер и Камерон Винклевос ги поделиле  милионите што ги заработиле откако ја прекршиле тужбата на Фејсбук во криптовалутите  и станале првите милијардери од неодамнешниот пораст на цените на биткоините. Тие тврдат дека поседуваат околу 1% од сите биткоин  во оптек и имаат измислено елаборат систем за чување на нивниот приватен клуч за нивните средства.
  5. Милијардерот Мајкл Ногорац вложи околу 30 отсто од своето богатство во криптовалутите . Тој почна да инвестира во 2015 година и најави 500 милијарди криптофунди, кој вклучува 150 милиони долари од своето богатство, во 2017 година. Мандатот на фондот е широк во споредба со постојните инвестициски фирми и вклучува пазарни активности во просторот. Новограц исто така стана познат експерт за движењата на цените на битконот и предвидува целна група од 40.000 долари за криптовалентност до крајот на 2018 година.