Масовната вакцинација против ковид-19 нуди надеж за ставање крај на една од најголемите здравствени кризи во модерното време.

Сепак, тоа исто така ќе биде можност за големи профити за компаниите кои учествуваа во создавањето и дистрибуцијата на вакцината. Акционерите на берзата веќе лицитираат со милијарди што ќе легнат на сметките на фармацевтските гиганти, но повнимателни аналитичари предупредуваат на низа ограничувачки фактори за остварување профит.

Вакцината, развиена во соработка помеѓу американскиот „Фајзер“ и германскиот „Бионтек“, беше првата што се прошири во широка дистрибуција. Веќе е одобрена за итна употреба од Обединетото Кралство и Соединетите држави, а зелено светло на Европската унија се очекува следната недела.

Според аналитичарот Морган Стенли, американско-германскиот конзорциум може да заработи скоро 20 милијарди долари од вакцината за „ковид-19“ до крајот на следната година и дополнителни 9,3 милијарди долари во 2022 и 2023 година, сè додека не се вакцинира вкупната популација во светот. .

Акциите на „Фајзер“ пораснаа за 12 проценти оваа година, додека акциите на неговиот партнер Бионтек скокнаа за скоро 300 проценти, со што вредноста на германската фирма за биотехнологија се искачи на скоро 30 милијарди долари, пишува Тпортал.

Меѓу истакнатите добитници може да биде и младата биолошка фирма Модерна затоа што за кратко време дизајнираше своја вакцина и е близу до добивање дозвола од Федералната администрација за лекови на САД Сега вредноста на оваа американска фирма се проценува на 62 милијарди долари откако нејзините акции се зголемија за околу 700 проценти оваа година.

Морган Стенли проценува дека околу половина од пазарната вредност на компанијата е поврзана со вакцината, а наглиот пораст на вредноста се заснова на очекувањата на инвеститорите дека компанијата ќе генерира од 10 до 15 милијарди долари приходи од продажба од вакцината во следните две години. Тоа се неверојатни бројки за компанија која имала само 60 милиони долари приход во 2019 година.

Од друга страна, повнимателните аналитичари укажуваат на фактори што фрлаат поинакво светло на потенцијалните приходи и заработка од продажба на вакцини. Тие сметаат дека еуфоријата околу големиот профит може да трае кратко, со оглед на начинот на финансирање на овие вакцини и бројот на компании што влегоа во трка да ги направат.

Поради итна потреба за вакцина, владите и донаторите инвестираа милијарди во проекти за нивно создавање и тестирање. Според фирмата за анализа на научни податоци Airfinity, владите обезбедија 7,2 милијарди евра, а непрофитните организации 1,65 милијарди евра. Само мал дел од инвестицијата, околу 2,9 милијарди евра, беше обезбедена од самите фармацевтски компании.

Затоа, некои производители се откажаа од својот профит однапред во првата фаза на вакцинација. Големиот американски производител на лекови Johnson & Johnson и британската AstraZeneca, која соработува со биотехнолошка компанија со седиште во Универзитетот во Оксфорд, се обврзаа да ја продадат вакцината по цена што ги покрива нивните трошоци.

Нивните вакцини се многу поевтини од другите. На пример, AstraZeneca наплатува 4 УСД по доза за својата вакцина, додека вакцината на Модерен чини 37 УСД по доза. За разлика од AstraZeneca, која го финансираше развојот на вакцината исклучиво со народни и донаторски пари, Модерна се здоби со најголем дел (1,3 милијарди долари) на пазарот на капитал.

Исто така, треба да се земе предвид дека цените што ги наплатуваат фармацевтските компании не се фиксни. Обично тие варираат од земја до земја во зависност од нивната куповна моќ. Исто така, цените ќе се менуваат со текот на времето. Така, ветувањето на AstraZeneca дека ќе ги задржи ниските цени важи само за време на „пандемијата“. Веќе следната година, цената може да се зголеми во зависност од текот на болеста.

Аналитичарите предупредуваат дека цената ќе биде под голем притисок во иднина, со оглед на тоа што голем број од нив се уште се во фаза на развој.

Значи, фармацевтските компании ќе завршат недоволно платени? Повеќето земји веќе се обврзаа да купуваат милијарди дози вакцини по фиксни цени. Така, во следните неколку месеци, фармацевтските компании ќе бидат зафатени со исполнување на овие нарачки што е можно поскоро. Фирмите кои успеваат да ги продадат своите вакцини на побогати земји по повисоки цени, можат брзо да ги повратат своите инвестиции, додека, на пример, „АстраЗенека“, иако склучи договор за најголем број дози, ќе ги покрие само нејзините трошоци.

Откако ќе се исполнат првите договори, тешко е да се предвиди како ќе изгледа потенцијалот за заработка. Ова ќе зависи од различни околности: колку долго трае имунитетот на вакцинираните, колку успешни вакцини влегуваат во оптек и дали производството и дистрибуцијата се одвиваат без тешкотии.

Емил Филд од консултантската компанија Баркли верува дека просторот за заработка ќе биде „многу ограничен“. Дури и ако главните играчи не ја споделуваат нивната интелектуална сопственост, веќе има повеќе од 50 вакцини во клинички испитувања ширум светот.

„Може да има 20 вакцини на пазарот за две години и тогаш ќе биде тешко да се наплати премиум цена“, заклучува тој.