Многумина во Германија едвај чекаат да се пензионираат, особено ако мислат дека ќе остварат натпросечна пензија. Интересно е да се види колку изнесува максималната пензија во Германија и зошто тие што ја примаат не се сметаат за богати

Показателите за износот на пензиите во Германија обесхрабруваат

За многумина Германци што ќе дојдат на крајот на долгиот работен век следува вистинско разочарување кога ќе видат каква пензија ги очекува. Така, на пример, за 2021 година просечната пензија по 40 години работа во Германија изнесуваше 1.370 евра. Оние што го имаат овој приход сигурно не сметаат дека добиваат богатство.
Зголемувањето на пензиите во јули 2023 година не промени толку многу. Пензионерите на западот од земјата можат да очекуваат 4,39 отсто повеќе пари – во новите сојузни држави, пак, пензиите се зголемени за 5,86 отсто. Во повеќето случаи, сепак, не се можни поголеми финансиски скокови.
На крајот на краиштата, според податоците на германскиот завод за статистика, стапката на инфлација само во мај 2023 година изнесувала 6,1 отсто. Но со какви приходи некој се смета за богат во Германија?

Просечниот приход го одредува богатството

Постои мерка за приход според која некој може да се смета за богат во Германија. За да го постигнете ова, мора да достигнете праг од над 200 проценти од просечниот приход.
Според шестиот извештај за сиромаштијата и богатството од 2021 година, тоа изнесува „во зависност од изворот на податоци – од нешто помалку од 3.600 евра до нешто под 3.900 евра“.
Остварувањето на таква вредност со законска пензија не само што е целосно илузорно туку едноставно не е можно. Висината на пензијата се пресметува според тоа колку пензиски бодови акумулирал работникот во текот на својот работен век.
Секој што моментално заработува 43.142 евра бруто годишно, може да се радува на точно еден бод. Ако заработувате повеќе, добивате повеќе – а ако заработувате помалку, добивате помалку поени. Покрај тоа, постои максимален износ што можете да го платите во законското пензиско осигурување – т.н. лимит за утврдување придонеси.
Овој максимален износ, според побарувањата на германското пензиско осигурување, се зголемил во јануари 2023 година во старите сојузни држави од 7.050 на 7.300 евра месечно, а во новите сојузни држави од 6.750 на 7.100 евра месечно. За старите сојузни држави тоа одговара на годишен бруто-приход од 87.600 евра. Во новите сојузни држави може да биде најмногу 85.200 евра. „За приход над тоа не треба да се плаќаат придонеси“, информираат од германското пензиско осигурување.

Најголема пензија во Германија по 45 години придонеси

Што значи ова конкретно за висината на пензијата? Со годишен бруто-приход еднаков на горната граница на придонеси можете да заработите околу 2,03 поени заработка годишно. По 45 години придонеси, тоа би резултирало со околу 91 поен заработка. Еден поен моментално ви дава еквивалент на 36,02 евра за Западна Германија и 35,52 евра за Источна Германија.
По покачувањето, вредноста на пензијата изнесува единствени 37,60 евра, јавуваат германските медиуми. Доколку сегашната вредност на пензијата за Западна Германија ја помножите со 90 освоени поени, ќе добиете максимална бруто пензија од 3.240 евра.

Максимална пензија во Германија

Сепак, според пресметката на германското пензиско осигурување, ниту оваа вредност не може да се постигне. Според тоа, вработен што плаќал максимални придонеси во пензиски фонд во Западна Германија 45 години во периодот од 1977 до 2021 година, ќе добие максимална пензија од 3.141,82 евра.
Во споредба со делот од населението што сè уште работи, ниту максималната пензија во Германија не е доволна за да се сметате за богат.
Се разбира, работите изгледаат поинаку ако законската максимална пензија се спореди со просечните примања.
Според Институтот за германска економија (ИВ) Келн, тука се работи за лимит од 1.945 евра. Доколку сте пензионер што живее сам и имате месечен приход во домаќинството поголем од 1.945 евра, веќе припаѓате на побогатата половина од оваа популациска група, пишуваат германските медиуми.