На денот кога НЛБ Комерцијална банка престана да работи на Косово, со потврда, но и со наводи дека оваа финансиска институција доброволно ја прекинала својата дејност се огласи и Централната банка на Косово.

Централната банка во Приштина соопшти дека ова е резултатот, како што посочуваат, од супервизорскиот дијалог во периодот август-септември 2023 година, што резултираше со Планот за доброволна ликвидација.

„По ревизија, овој План беше одобрен од ЦБК на 6 октомври 2023 година, за да се заклучи со одлука од 9 јануари 2024 година за затворање на филијалите и сите филијали во Република Косово, која стапува на сила од 31 јануари 2024 година“, велат од ЦБК.

Тие исто така забележуваат дека филијалата на Комерцијална банка АД Београд во Митровица добила дозвола од ЦБК да работи во 2007 година и дека работела со филијала во Митровица и осум експозитури на територијата на Косово, објави Коссев.

Исто така, потврдуваат дека од денеска се затворени сите банкарски депозити на граѓаните. Останатите постапки за архивирање на документацијата и поврзаните аспекти, посочуваат, се спроведуваат согласно важечките закони.

Централната банка на Косово проценува дека во моментов има доволен број на банкарски канцеларии, финансиски и небанкарски институции кои „разумно ги покриваат потребите на заедницата во сите градови на Косово“.

Банката официјално затвора ден пред објавувањето на имплементацијата на Регулативата на Централната банка на Косово, која го регулира еврото како единствена валута во Косово. Меѓународната заедница, поради влијанието врз српската заедница која користи и прима средства во динари од Србија, очекува тоа да биде суспендирано.