Комерцијална банка А.Д. Бања Лука ќе се спои со нејзината сестринска банка НЛБ Бања Лука, а процесот на интеграција се очекува да трае до крајот на оваа година, потврдија за порталот Капитал.ба од словенечката Нова Љубљанска банка.

Минатата година, групацијата НЛБ ја купи Комерцијална банка во Белград, која беше во мнозинска државна сопственост, и после тоа го презеде управувањето со тоа и нејзините подружнички банки во Бања Лука и Подгорица.

„Проектот за спојување на НЛБ банка Бања Лука и Комерцијална банка Бања Лука е веќе започнат, како и проектот за спојување на банки во Црна Гора. На ниво на двете банки, формирани се заеднички работни групи и колегите активно работат на усогласување на процесите со стандардите на НЛБ групацијата и на дефинирањето на новите процеси. Очекуваме дека процесот на интеграција ќе трае до крајот на оваа година и дека конечното спојување на двете банки ќе се изврши заедно со оперативната интеграција “, изјавија од НЛБ Љубљана за Капитал.ба.

Банките, како што велат, ќе работат како засебни независни банки до конечното, законско спојување, во согласност со веќе договорените цели за 2021 година.

Тие истакнаа дека процесот на интеграција нема да влијае на клиентите на овие банки.

„Тие ќе продолжат да ги користат своите депозити, кредити и сметки под истите услови, а како додадена вредност ја споменуваме можноста за бесплатно користење на уште поширока мрежа на банкомати од НЛБ и КБ банка во нашата земја, вклучително и повлекување готовина на овие банкомати во други земји во регионот. “додаваат во групата НЛБ.

Тие посочија дека се посветени на изградба на модерна, дигитализирана и ефикасна банка, но дека може да се очекува одредена оптимизација на бизнисот, во согласност со трендовите во банкарската индустрија, што ќе биде во согласност со промената на потребите на клиентот.

„Нашиот деловен модел ќе се прилагоди на барањата на пазарот, што ќе вклучува процес на постепено оптимизирање. Како одговорен работодавач, групацијата НЛБ посветува големо внимание на односот кон вработените. Подготвен е прецизен и транспарентен план за интеграција за вработените во двете банки, кој ќе биде координиран со голема грижа од Одделот за човечки ресурси “, соопштија од банката, додавајќи дека сметаат дека интеграцијата на Комерцијална банка и НЛБ банка ќе ги зајакне групите на НЛБ позиција на републичкиот српски пазар.

Капитал.ба претходно објави дека Собранието на акционери на „Комерцијална банка А.Д.“ – Бања Лука ги отстрани претседателот и членовите на Надзорниот одбор на банката и назначи нови, од кои повеќето се од групацијата НЛБ.

Исто така, објавивме дека Собранието на акционери на Комерцијална банка – Бања Лука, непосредно пред одлуката за продажба на банката, донесе одлука за исплата на бонуси на членовите на управата од задржана заработка од вкупно 432.333 конвертибилни марки за периодот од 2016 до 2018 година.

Поранешните членови на Управниот одбор на Комерцијална банка ја тужеа банката дека не добиле дел од четиригодишниот бонус.

Потсетуваме, на крајот на минатата година, НЛБ Групацијата го заврши преземањето на Комерцијална банка, која го реализираше купопродажниот договор склучен со Република Србија на 26 февруари 2020 година.

Конечната куповна цена беше 394,7 милиони евра.