Аналитичарите се поделени околу тоа дали криптовалутата е сигурен тампон против инфлацијата

Корелацијата од почетокот на пандемијата меѓу биткоинот и фјучерсите на Nasdaq 100 испарува. Ова предизвикува дебата за улогата што токенот може да ја игра во инвестициските портфолија, пишува Bloomberg.

30-дневната корелација помеѓу криптовалутите и фјучерсите падна на речиси нула во последните денови од врвот, пријавени кон крајот на септември, од 0,56 – индикатор што сугерира дека технолошките акции и биткоинот често се движат во тандем.

Корелацијата е генерално позитивна од февруари 2020 година, според новинската агенција.

Биткоинот порасна за околу 40% од крајот на септември, надминувајќи го Nasdaq 100 за 11%.

Тврдата улога на токенот како заштита од инфлација во позадината на зголемениот ценовен притисок во глобалната економија е меѓу факторите што го поддржуваат неговиот пораст до врвот од речиси 69.000 долари на 10 ноември.
Според Карстен Менке, шеф на истражувањата во банката Јулиус Баер во Цирих, еволуцијата на врската помеѓу акциите и биткоинот го поткопува аргументот дека тој е сигурна, модерна алатка за складирање на вредноста за портфолијата.

„Недостигот на конзистентна и негативна корелација помеѓу биткоинот и акциите јасно сугерира дека биткоинот сè уште не е безбедно засолниште“, рече тој.

Менке нагласува дека во време на стрес на финансискиот пазар, криптовалутите имаат тенденција да страдаат како и другите поризични средства.

Биткоинот падна за 7% оваа недела до блиску до 58.000 долари во еден момент, додека Nasdaq 100 објави мал профит. За некои, фактот дека падот нема пошироки импликации покажува дека биткоинот останува далеку од мејнстримот.

Есме Пау, аналитичар во China Tonghai Securities во Хонг Конг, ја брани криптовалутата и вели дека тоа е „разумен“ начин да се заштити од инфлацијата. „Би ги повикала инвеститорите да се фокусираат на долгорочниот тренд и да не мислат дека краткорочните промени во корелацијата треба да се сметаат за репрезентативни“, рече таа.