Црногорските граѓани можат да заборават на популарните страници за обложување преку Интернет, како што се Bet365, Bet-at-home или William Hill, бидејќи нацрт-законот за игри на среќа предвидува нивна блокада, пишува Дневне новине.

Став 107 од Законот за игри на среќа е јасен и предвидува блокирање на IP адресите на организаторите кои не работат во Црна Гора.

„Во Црна Гора не е дозволено организирање игри на среќа на правни или физички лица кои не се на списокот на одобрени приредувачи на игри на среќа. Ограничувањето на пристапот до веб-страниците на организаторите за коцкање кои добиваат плаќања за игри на среќа од коцкари во Црна Гора преку канали за игри на интернет, и кои не се на списокот на одобрени организатори на коцкање, ќе се изврши со блокирање на IP адресите од овластените оператори за јавни комуникации“, се наведува во споменатиот член од Законот за игри на среќа.

Исто така се додава дека операторите мора да ги блокираат IP-адресите на сите страници за обложување кои немаат лиценца за организирање игри на среќа во Црна Гора.

„Оператори на јавни комуникациски мрежи и јавно достапни услуги за електронски комуникации, како и правни и физички лица кои, врз основа на посебни прописи, поставуваат, користат или ставаат на располагање мрежа за електронски комуникации или обезбедуваат услуги за електронски комуникации во Црна Гора, се должни да го оневозможат пристапот до IP адреси објавени на списокот на неодобрени приредувачи на игри на среќа во Црна Гора “, се наведува во законот.

Како што е наведено во законот, организаторите се должни да водат евиденција за IP адресите што не се на списокот на одобрени приредувачи на игри на среќа и да ги доставуваат до надлежните органи.

„Надлежниот орган ќе спроведе постапка за проверка на доставените податоци и другите податоци добиени од други извори. Барањето за блокирање на пристапот до одредени адреси каде што се организираат игри на среќа спротивно на одредбите на овој закон, надлежниот орган го поднесува до надлежното регулаторно тело кое врши надзор над работата на операторите и кое е должно да им наложи на операторите да спроведуваат мерки со кои се ограничуваат пристап до Интернет. Списокот на неодобрени приредувачи на игри на среќа со нивните IP адреси блокирани од надлежниот орган ќе биде објавен на веб-страницата на надлежниот орган “, објаснува законот.

Нема ниту обложување за политички избори

На неодамнешните избори во Соединетите Американски Држави присуствуваа букмејкери, кои понудија шанси за победа на Доналд Трамп или Џо Бајден. Сепак, во Црна Гора, овој тип на обложување е експлицитно забранет со новиот закон.

„На територијата на Црна Гора е забрането да се организираат обложувалници што се спротивни на законските прописи и општите морални принципи, морално прифатливо однесување и не го почитуваат интегритетот и достоинството на лицата, а потоа се однесуваат на резултатите од изборите за претседател на Црна Гора, Претседатели на ЕУ, за членови на парламент, за членови на парламент на ЕУ и за членови на репрезентативни тела на единиците на локалната самоуправа, како и за игри на лотарија, вклучувајќи игри во странство, како и нивни симулации “, се наведува во нацрт-законот .