Најголемата светска крипто берза, Binance, денеска објави дека го продаде целиот свој бизнис во Русија на компанијата KomEX (CommEX) без можност за откуп и дека со тоа престанува со работа во Русија.

Во соопштението се нагласува дека средствата на руските корисници во криптовалути се „безбедни и сигурно заштитени“, пренесува Комерсант.

Износот на трансакцијата не е откриен, а процесот на префрлање на сегашните клиенти на Bijnens на платформата KomEKS ќе трае најмногу една година.

 

– Гледајќи кон иднината, сфаќаме дека водење бизнис во Русија не е компатибилен со стратегијата на Binance за критериуми за усогласеност, рече Ноа Перлман, главен директор за усогласеност на Binance.

Во соопштението се наведува дека врз основа на овој договор Бајненс целосно ќе престане да работи во Русија.

На 26 август Бајенс ги спречи руските граѓани да тргуваат со сите валути освен рубљата преку услугата Bynens P2P, а на 6 септември двајцата врвни менаџери на бизнисот на Бајненс во Русија, Глеб Костарев и Владимир Смеркис поднесоа оставки.