Плаќањата од откупни напади поврзани со криптовалути речиси двојно се удвојуваат до 1 милијарда долари во 2023-та година.

Оваа рекордна бројка ја нагласува зголемената закана што сајбер криминалците ја претставуваат за дигиталните бизниси.

Според компанијата за блокчејн аналитика „Chainalysis“, измамниците ги таргетирале институциите како што се болниците, училиштата и владините канцеларии.

„Астрономскиот раст на бројот на актери на закани кои вршат напади со откупни софтвери е главен фактор што придонесува за ова зголемување“, рече Алан Лиска, аналитичар во фирмата за сајбер безбедност „Recorded Future“.

Минатата година, криминалците направија неверојатни 1,1 милијарди долари за откуп.

Ова е значителен скок од 567 милиони долари забележани во 2022-ра година.

Среде овој наплив, „Chainalysis“ забележува пад на загубите што произлегуваат од други злосторства како што се измами и хакирање.

Вреди да се забележи и подемот на биткоин, водечката криптовалута, истакнува „Beniznga“.

Коментирајќи го трендот, „Chainalysis“ забележа: „Зголемен број на нови играчи беа привлечени од потенцијалот за високи профити и помали бариери за влез“.

Компанијата го истакна пролиферацијата на „лов на големи дивеч“ како доминантна стратегија во последниве години, при што значителен дел од нејзиниот обем на приходи од откуп се состои од плаќања кои надминуваат 1 милион американски долари.

Група дигитални изнудувачи познати како „cl0p“ станаа популарни за нивните активности.

Користејќи софтвер за споделување датотеки наречен „MOVEit“, групата собра речиси 100 милиони долари за откуп.

Засегнатите организации варираат од владини оддели до познати ентитети, како што се британскиот телекомуникациски регулатор и енергетскиот гигант „Shell“.

Во ноември беше откриено дека сајбер криминалната група „Black Basta“ изнудила над 107 милиони долари во биткоини.

Загрижувачки е тоа што значителен дел од испраните откупнини го нашле патот до санкционираната руска берза за криптовалути „Garantex“.

Покрај тоа, кражбата на криптовалути преку сајбер криминал и напади со откуп се појави како значаен извор на финансирање за Северна Кореја, според извештаите на ОН.

Податоците на „Chainalysis“ може да ја потценат улогата на криптовалутата во криминалот бидејќи ги следи само адресите на паричникот идентификувани како нелегални.

Забележливо отсуствуваат плаќањата за некриптовалутни злосторства, како што се оние што се користат во зделките за трговија со дрога.