Владите во Европа не треба да попуштат на повиците за зголемување на финансиската поддршка за земјоделците кои протестираат, предупреди директорката на ММФ Кристалина Георгиева на брифинг пред новинарите во Вашингтон, цитирани од нејзиниот прес-центар и агенцијата Фокус, пренесува БГНЕС.

„Гледаме дека земјоделците протестираат. На човечко ниво, разбирам дека тие се соочуваат со повеќе тешкотии и не е лесно да ја завршат својата работа, да се направи она што е потребно за зајакнување на економиите, тогаш може да дојде момент кога ќе зажалат“, вели Георгиева.

Таа додава дека разговарала со политичари од министерствата за финансии и тие сфаќаат колку е тешко да се направи чекор назад од веќе дадената поддршка.

„Лесно е да се даде, но тешко е да се врати назад“, вели извршниот директор на ММФ.

Георгиева ги повика владите ширум светот да работат на враќање на фискалните бафери исцрпени од пандемијата, акумулацијата на долгови, високите каматни стапки и зголемените трошоци за сервисирање на долгот. Нејзиниот совет до владите е да ги затворат дупките во даночните системи и да проценат квалитетот на постојните јавни расходи.