По долг период на економска конвергенција, се појави опасна дивергенција меѓу земјите и регионите, влошена од фрагментацијата, климатските промени и нестабилноста, кои доведоа многу земји во критична точка. Ова го изјави претседателката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, пред делегатите на пленарната сесија на Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка за време на Годишниот состанок на двете институции во мароканскиот град Маракеш.

Повеќе од половина од земјите со ниски приходи остануваат во состојба на задолженост или се изложени на висок ризик од задолжување, а околу една петтина од економиите во развој се соочуваат со распони „како банкрот“ (разликата во каматните стапки што одредени земји ги плаќаат на нивниот долг инструменти во споредба со оние на земјите со постабилни јавни финансии и кредитен рејтинг – фуснота).
Развиените економии имаат заедничка одговорност, како и заеднички интерес, да ги поддржат економиите во развој и развој, рече Георгиева.

Од почетокот на пандемијата обезбедивме околу 1 трилион. долари ликвидност и финансирање, преку распределба на 650 милијарди долари во специјални права на влечење (SDR) и 320 милијарди долари заеми за 96 земји, вклучително и 56 земји со ниски приходи, објасни таа. Ова се случи затоа што ММФ првично активираше програма за директно олеснување на долгот на најсиромашните членки на Фондот.

После тоа, мобилизиравме – во рекордно време – итно финансирање за време на пандемијата, продолжи Георгиева.

Сепак, превирањата продолжија и нашите членови ни пристапија за програми од целосен обем, додаде таа.

Ја усогласивме нашата поддршка со нашите економски посилни членки и создадовме безбедносни линии на кредит – дополнителен тампон против шокови. Ја лансиравме и нашата најнова алатка – Довербата за издржливост и стабилност (RST). За прв пат во историјата на Фондот обезбедува долгорочни, достапни ресурси за ранливите земји со низок и среден приход, рече Георгиева.
Една година по неговото воведување, 11 земји имаат корист од поддршката на Trust for Resilience and Stability за да им помогне да се прилагодат и да изградат отпорност, особено кон климатските промени, пренесе БТА.

Дополнително, работевме со нашите економски посилни членки за да насочиме значителен дел од нивните SDR кон поранливите членови. Ова досега генерира ново финансирање од околу 100 милијарди американски долари преку нашите Доверливи фондови, особено преку Фондовите за намалување и раст на сиромаштијата (PRGT) и Фондот за отпорност и стабилност.