Монетарната политика мора да остане фокусирана на безбедно управување на економијата од вонредната состојба на пандемијата и одржливо намалување на инфлацијата кон нашата цел од 2 проценти, заклучи Легард.

Инфлацијата во Еврозоната достигна 3 проценти во август и се очекува да се зголеми дополнително во наредните месеци. Половина од вкупната инфлација во еврозоната денес се должи на цените на енергијата.

Ова го кажа Кристин Легард, претседателка на Европската централна банка (ЕЦБ), во својот говор „Монетarните политики во нетипично закрепнување“ на Форумот на централните банки.

„Пандемијата предизвика рецесија како ниту една друга и закрепнување што има неколку паралели во историјата. Одговорот на инфлацијата ги одразува исклучителните околности во кои се наоѓаме. Очекуваме дека тие ефекти на крајот ќе поминат. Но, пандемијата воведе и нови трендови што можат да влијаат врз динамиката на инфлацијата во наредните години. Тие трендови би можеле да предизвикаат и нагорни и надолни ценовни притисоци. Значи, монетарната политика мора да остане фокусирана на безбедно управување на економијата од вонредната состојба на пандемијата и одржливо намалување на инфлацијата кон нашата цел од 2 проценти“, заклучи Легард.

Во однос на нетипичностите на економските последици од оваа пандемија, Легард рече дека иако за време на пандемијата БДП го забележал својот најстрмен колапс досега, целокупната економија се отвори во голема мера недопрена.

„Сега очекуваме БДП да го надмине нивото пред пандемија до крајот на оваа година – три четвртини порано отколку што предвидувавме минатиот декември – и тој треба да се приближи до повторно поврзување со неговиот преткризен тренд во 2023 година. Што се однесува на ова, закрепнувањето на БДП е најстрмно во еврозоната од 1975 година.

Овој исход во голема мера се должи на комбинираниот одговор на монетарната и фискалната политика, која ја зачува и побарувачката и понудата. На пример, реалниот приход од работна сила се намали за 3,6 проценти во 2020 година, но реалниот расположлив доход на домаќинствата се намали за само 0,2 проценти, бидејќи државните трансфери ја пополнија празнината. Ова е во целосна спротивност со должничката криза, кога расположливиот доход паѓаше за 2 проценти од година во година“, рече Легард.

Таа потенцираше дека  анализата на ЕЦБ откри дека извозот на стоки од еврозоната би бил речиси 7 проценти поголем во првата половина од оваа година, доколку не постоеја тесни грла во снабдувањето.

– Инфлацијата на стоките се зголеми на 2,6 проценти во август, што е многу над историски просек од 0,6 проценти, бидејќи – покрај основниот ефект – нарушувањата на глобалниот синџир на снабдување,  дојде до нагло закрепнување на побарувачката за трајни производи. Потрошувачката на трајни производи е веќе 1 процент над нејзиниот преткризен тренд,  додека трошоците за испорака се околу девет пати повисоки денес отколку во јуни минатата година. Инфлацијата на услугите исто така се зголемува – до 1,1 процент во август. Ова, исто така, во голема мера е резултат на враќањето на побарувачката во секторите најтешко погодени од заклучувањата – рече Легард.