По значителниот пораст на пазарот на крипто во 2021 година, секторот се соочи со голем број пречки минатата година, како што е регулаторната нејаснотија, при што биткоинот доживеа значителна распродажба.

Сепак, и покрај овој пад, има експоненцијално зголемување на приливот на корисници кои инвестираат во криптовалути. Податоците собрани од Finbold покажуваат дека бројот на корисници на крипто се зголеми на 417,5 милиони до 2023 година, што претставува годишен раст од 36,88 проценти во споредба со претходната година. Ова претставува зголемување од 112,5 милиони корисници во споредба со 305 милиони регистрирани во 2022 година.

Азија го презема водството со 260 милиони корисници заклучно со мај 2023 година, што претставува раст од сто проценти во споредба со претходната година кога имаше 130 милиони. Следува Северна Америка со 54 милиони корисници, што бележи зголемување од три милиони во споредба со 51 милион во 2022 година. Меѓу регионите, Африка забележа пад од 28 проценти – од 53 на 38 милиони. Европските корисници исто така паднаа од 43 на 31 милион.

Анализата на поседувањата на криптовалути во однос на бројот на жители по земја покажува дека Тајланд е на прво место во 2023 година, со учество од 9,32 отсто. Втора е Индија со 7,23 отсто, а на второ место е Бразил со 6,98 отсто. Пакистан е на четврто место со 6,4 отсто, додека Франција ја заокружува првата петорка со 5,9 отсто.

Растот на бројот на корисници на крипто може да се припише на многу фактори, вклучувајќи го и феноменот на страв од пропуштање (FOMO). За време на падот на криптовалутите, овие периоди им овозможуваат на поединците да влезат на пазарот, надевајќи се дека ќе профитираат од потенцијалните придобивки од нивните инвестиции.

Среде кризата, криптовалутите се сметаа за потенцијална заштита од финансискиот колапс. Оваа перцепција дополнително го поттикна интересот и инвестициите во криптовалути бидејќи поединците бараат алтернативни начини за зачувување на богатството поради банкарските превирања.