Во октомври, Хрватска забележа дефлација од 0,1 процент на годишно ниво и инфлација од 0,4 проценти на месечно ниво.

Според последните податоци на Централното биро за статистика, во периодот од јануари до крајот на октомври 2020 година, потрошувачките цени во Хрватска се зголемија во просек за 0,3 проценти во споредба со истиот десетмесечен период минатата година.

На месечно ниво, во октомври, најголем скок на цените забележаа облеката и обувките, за дури 8,1 процент, пренесува порталот Seebiz.

Од друга страна, минатиот месец, во споредба со септември, поевтинија храната и безалкохолните пијалоци, како и домувањето, водата, електричната енергија, гасот и другите горива за по 0,2 проценти.

Најголемиот генератор на дефлација во октомври на годишно ниво беше падот на цените на транспортот од 5,0 проценти, како резултат на движењето на цените на суровата нафта на светските пазари на стоки, што остана за 25 до 30 проценти пониски во вториот и третиот квартал отколку во споредливиот период од претходната година. Следни се становите, водата, електричната енергија, гасот и другите горива, каде цените паднаа за 1,6 проценти на годишно ниво, како и мебелот за домаќинства и редовното одржување на домаќинствата, што е за 0,6 проценти помалку.

Падот на потрошувачките цени на годишно ниво го ублажи позитивниот придонес во категоријата храна и безалкохолни пијалоци со пораст од 1,3 проценти, како и алкохолни пијалоци и тутун, кои пораснаа за 4,8 проценти.

Дури и последниот квартал, според анализата на Рајфајзен банка Австрија, нема да донесе значителни промени во движењето на потрошувачките цени.

„Притисоците од страната на побарувачката ќе бидат отсутни, додека оние од страната на трошоците ќе останат потиснати. Затоа, остануваме со очекувањата за стагнација на потрошувачките цени на ниво на цела 2020 година во однос на 2019 година. Во наредната година, со почетокот на закрепнувањето, очекуваме умерен раст на потрошувачките цени“, велат аналитичарите на Рајфајзен банка.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк