ХАВАНА (Ројтерс) – Кубанците ќе можат да пристапат на интернет од нивните мобилни телефони од четвртокот, објави државниот монопол за телекомуникации ЕТЕКАС, обележувајќи ја пресвртницата за она што долго време беше една од најнелогичните работи во најнеповрзаната земја од Западната хемисфера.

Речиси половина од 11,2 милиони жители во комунистичката држава имаат мобилни телефони, иако не сите ќе можат да си дозволат мобилен интернет.

Во новото шоу што емитувано доцна во вторникот, директорите на ЕТЕКСА објавија палета на валидни пакети во траење од 30 дена од 600 МБ за еквивалент од 7 долари до 4 GB за 30 долари. Без пакет, 100 МБ ќе ги чини корисници $ 10.

Трошоците ќе бидат недостапни за многу кубанци, бидејќи просечната плата во државата изнесува околу 30 долари месечно, а многу луѓе се потпираат на дознаки од роднини во странство.

“Беше време, ова стана можност и за Кубанците”, рече жител на Хавана, Хоакин Монтиел, 58. “Но, за некои, како мене, тоа е сè уште далечно”.

Монтиел рече дека нема да може да си дозволи мобилен телефон со 3G технологија со неговата плата од помалку од 20 долари месечно како продавач во државна компанија.

Куба заостанува далеку зад повеќето земји во пристапот до Интернет, без разлика дали поради недостаток на пари, долготрајното трговско ембарго на САД или загриженоста за протокот на информации.

До 2013 година, интернет во голема мера беше достапен само за јавноста во туристичките хотели на островот.

Но, владата оттогаш ја зголемува поврзаноста како приоритет, воведувајќи сајтови и надворешни Wi-Fi извори и полека почнува да ги поврзува домовите со Интернет.

“Ќе биде добро да се биде во можност да се поврзете на интернет со поголема удобност”, рече 38-годишниот Гилермо Диаз, кој често оди во своето Wi-Fi место во паркот во близина на неговиот дом, со цел да се види преку видео со семејството кое емигрирало во Соединети Држави.

Многу кубанци се жалат што исто така немаат приватност при користењето на Wi-Fi на јавни локации.

Tania Velázquez, потпретседател на ETECSA, рече дека компанијата ќе ја понуди услугата во текот на неколку дена, со цел да се избегне застојот на мрежата што се случи во текот тестирањето за мобилен интернет на почетокот од оваа година.

Многу кубанци се жалеа дека не можат да ги користат своите мобилни телефони за правење повици или испраќање текстуални пораки за време на тестовите.

“Квалитетот на услугата ќе биде клучен фактор за време на пуштањето на мобилниот интернет”, рече Норгес Родригез, еден од уредниците на YucaByte, кубански медиум за телекомуникации и нивното влијание врз општеството.

Веласкез објави дека пристапот до државните апликации и веб-страниците како Ecured, кубанска Википедија, би бил значително поевтин од пристапот до World Wide Web.

Претседателот Мигел Дијаз-Канел, кој го наследи Раул Кастро во април, се залагаше за поголема поврзаност, потенцирајќи го потенцијалот за интернетот за зајакнување на економијата и фактот дека ќе и овозможи Куба подобро да ја брани својата револуција на интернет.