Курсот на доларот на Московската берза за прв пат од 23 март 2022 година стана трицифрен.

Трансакциите со порамнувања „утре“ во 09,20 часот по московско време се склучуваа по 100,19 рубли за долар со пораст на стапката од 0,8% во однос на затворањето на тргувањето во петокот, а претходно доларот се искачи на 100,5 рубли.

Еврото чини 109,49 рубли, а поскапува за 1,53%. Кинескиот јуан додава 0,55% и се тргува за 13,77 рубли.

Од почетокот на август, доларот и еврото поскапеа за уште 8%, а од почетокот на годината – за 39% и 43%, соодветно. Во исто време, рубљата поевтинуваше во однос на доларот шест месеци по ред, што беше најдолгиот период на пад на руската валута од крајот на 2014 година.

Максим Орешкин, помошник на претседателот на Руската Федерација, во понеделникот рече дека главната причина за слабеењето на рубљата и забрзувањето на инфлацијата е лабавата монетарна политика, и покрај фактот што Централната банка на состанокот во јули неочекувано го подигна клучна стапка од 100 базични поени одеднаш, до 8,5% годишно. Орешкин рече и дека очекува „нормализација на курсот на рубљата во блиска иднина“.

Заменик-претседателот на Централната банка на Руската Федерација Алексеј Заботкин во петокот изјави дека регулаторот не гледа ризици за финансиската стабилност поради падот на рубљата.

Според него, „одлучувачки фактор“ во она што се случува со рубљата се извозно-увозните операции, а не одливот на капитал, кој од почетокот на војната надмина 250 милијарди долари.