Русија високо ги цени напорите на јужноафриканското претседателство, вклучително и засилената работа за подобрување на целата констелација механизми на БРИКС за продлабочување на дијалогот БРИКС со другите земји, истакна рускиот дипломат.

БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) го започна процесот на проширување за да стане еден од столбовите на новиот, поправеден полицентричен светски поредок, рече рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во напис за Јужноафриканскиот магазин Ubuntu.

„Ние постојано работиме на развивање на интеракцијата на БРИКС со земјите што го претставуваат светското мнозинство. Особено, еден од приоритетите на јужноафриканското претседателство е зајакнување на соработката со африканските земји. Ние целосно го споделуваме овој пристап“, рече тој.

„Нашата групација има многу земји со истомисленици ширум светот. БРИКС се гледа како позитивна сила која може да ја зајакне солидарноста на глобалниот југ и глобалниот исток и да стане еден од столбовите на новиот, поправеден полицентричен светски поредок. Петте земји се подготвени да одговорат на ова барање. Затоа го започнавме процесот на проширување“, нагласи Лавров.

„Симболично е што доби таков импулс во годината на претседавање со Јужна Африка, земја која се приклучи на БРИКС како резултат на политичка одлука заснована на консензус. Убеден сум дека XV самитот ќе биде уште една пресвртница на стратешкото партнерство со БРИКС и ќе ги одреди клучните приоритети за наредните години“, додаде тој.

Русија високо ги цени напорите на јужноафриканското претседателство, вклучително и засилената работа за подобрување на целата констелација на механизмите на БРИКС за продлабочување на дијалогот БРИКС со другите земји, истакна министерот.

Самитот на БРИКС ќе се одржи од 22 до 24 август во Јоханесбург под претседателство на Јужна Африка. Според министерот за меѓународни односи и соработка на земјата, Наледи Пандор, лидерите на БРИКС на самитот ќе разговараат за прашањето за проширување на организацијата. Дипломатски извор во Јужна Африка за ТАСС претходно изјави дека републиката поканила повеќе од 60 земји на дискусии како дел од претстојниот самит.

Претходните извештаи велеа дека над 60 земји поднеле формални апликации за приклучување кон групата.