Пред речиси 20 години, Таип Ердоган ја ослободи Турција од тесната прегратка на ММФ со брза отплата на нејзиниот заем. Тој ја водеше турската економија на патека на континуиран раст по разорната криза што го збриша нејзиниот стар политички поредок. Тој беше фаворизиран од меѓународната конјуктура, бидејќи монетарната политика што ја спроведуваа повеќето западни економии во тоа време ги тераше инвеститорите кон турските хартии од вредност со години, а странскиот капитал масовно течеше во Турција. Така и помогна да ги покрие своите дефицити.

Денес, со добри шанси да биде реизбран за претседател, Таип Ердоган ја води турската економија во тројна криза што заканувачки ја приближува до ММФ. Агенциите за кредитен рејтинг предупредуваат, а Фич, кој веќе и даде негативен рејтинг Б на Турција, рече дека неговото намалување ќе зависи од тоа дали ќе се спроведе „покредибилен и поконзистентен“ микс на економската политика, анализира Катимерини. Единствена можност за бегство од ММФ се фондовите на арапските земји од Персискиот залив, Катар, Емиратите и неодамна Саудиска Арабија, која на почетокот на март и понуди на Банката на Турција 5 милијарди евра. Меѓутоа, во исто време, Кина и Јужна Кореја исто така нудат капитални инјекции во Турција. Можеби дури и мрачните фондови на руските олигарси кои се чуваат во турските банки во сметководствен енигматичен режим.

Цената на неисполнетото осигурување драматично се зголеми на 700 базични поени, со додадени повеќе од 200 bps од првиот круг на изборите. Реакцијата на пазарот на првиот победнички круг на претседателските избори на Ердоган сугерира дека турската економија се соочува со најмалку три кризи: покрај монетарната и кризата за трошоците на животот, таа е и на работ на должничка криза. Турската лира во последните пет години поевтини за 80 отсто, а инфлацијата е 44 отсто, а пред неколку месеци беше на 85 отсто. Но, во исто време, трошоците за осигурување од неисполнување на обврските на Турција драматично се зголемија на 700 базични поени, со додадени повеќе од 200 бпс од првиот круг на изборите.