Breakwater Energy Catalyst (BEC), јавно-приватен фонд поддржан од „Мајкрософт“ на Бил Гејтс, планира да инвестира 15 милијарди долари во чисти технологии.

БЕЦ, фонд кој е дел од пошироката Групација за енергетика, основана од Гејтс во 2015 година, досега има собрано повеќе од милијарда и пол долари од бизниси и добротворни организации.
Но, Џона Голдман, директор на БЕЦ, за „Фајненшл тајмс“ изјави дека фондот планира да инвестира десет пати поголема сума, односно 15 милијарди.

Од БЕЦ не одговорија на барањето на Си-Ен-Би-Си за коментар.

Како што наведува на својата веб-страница, БЕЦ првично ќе се фокусира на директно ослободување на јаглерод диоксид од воздухот, зелен водород, долгорочно складирање на енергија и одржливи горива за авијација.

Во септември БЕЦ објави дека обезбедил инвестиции од Microsoft, Blackrock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America и Arcelor Mittal, потсетува Си-Ен-Би-Си .
Исто така, добија поддршка од Министерството за енергетика на САД и извршното тело на ЕУ на Европската комисија.